Er du redd for hoggorm? Da bør du lese denne statistikken fra FHI

Hoggormen kan føles ubehagelig og et bitt kan skape problemer, men det er ingen som dør av hoggormbitt i Norge lenger, ifølge eksperter. Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix)

Hoggormen kan føles ubehagelig og et bitt kan skape problemer, men det er ingen som dør av hoggormbitt i Norge lenger, ifølge eksperter. Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix)

Av

Frykter du hoggorm, kan denne statistikken berolige deg. Men FHI har en klar beskjed dersom du blir bitt.

DEL

Nettavisen: Når hele landet nå forbereder seg på «staycation» (også kjent som hjemme-ferie) så skal både land, strand og skog tas i bruk. For dem som velger å dra på skogstur, er det ikke fritt for at en hoggorm kan dukke opp, enten man frykter den eller ei.

Både antallet medieoppslag og henvendelser til Giftinformasjonen tyder på at det er mange som observerer hoggorm i disse dager.

– Vi hadde flere henvendelser i april enn normalt, men når folk er mye ute i godt vær og har god tid, så er det lettere at det blir flere bitt eller mistanker om bitt enn når det er dårlig vær og folk er inne, forteller Mari Tosterud, avdelingsdirektør i Giftinformasjonen hos Folkehelseinstituttet.

Tror på høyere risiko

Hun forteller at de mistenker at årets sommer kan gi Giftinformasjonen ekstra mye å gjøre. De er allerede høyere bemannet enn normalt på grunn av koronasituasjonen, og har også ekstra bemanning om sommeren.

– Vi tror det er høyere risiko for litt mer av alt i år, forteller hun, og utdyper:

– Hoggormbitt er en ting, men også folk som har uhell når de pusser båt, terrasse og hus, folk som tar feil av ramsløk og liljekonvall når de sanker planter for å spise og den slags, forteller Tosterud.

I tillegg har man ofte mindre barnesikring på hytta, der barna både an få i seg legemidler fra håndvesker og musegift som er lagt ut, forteller hun.

Preben Skrede Ottesen er avdelingsdirektør for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet, men på fritiden er han også glad i å ferdes i skog og mark, og går gjerne utenfor stien.

Han har sett to hoggorm hittil i år allerede og sørget for å fotografere begge.

– Men det er nok av folk som ikke tør å gå ut i skogen fordi de frykter hoggorm, så jeg vil ikke bidra til å hause opp frykten. Jeg går overalt og har aldri blitt bitt, slår han fast.

– Folk dør ikke av hoggormbitt i Norge lenger

Ottesen sier det er vanskelig å anslå hvor mange som blir bitt av hoggorm i Norge hvert år.

Giftinformasjonen opererer med et tall på bakgrunn av hvor mange telefonsamtaler de får om potensielle hoggormbitt. Det er likevel ikke tall som gir et nøyaktig bilde, fordi det ikke skilles mellom faktiske bitt og mistanke om bitt.

De vet heller ikke om flere henvendelser kan gjelder samme person, hvis både en privatperson og sykehuset ringer om samme hendelse.

Derfor har Ottesen for noen år tilbake gått gjennom svenske undersøkelser som er gjort i ulike områder og funnet lignende områder i Norge som han igjen har regnet på.

Beregningene hans viste at et sted mellom 150-300 mennesker bites av hoggorm årlig.

Ottesen synes det er leit at det er folk blir så redd for hoggormen at de ikke vil gå i skog og mark om sommeren.

– Folk dør ikke av hoggormbitt i Norge lenger. I dag har vi gode serum og behandlinger som gjør at man overlever dette. Sist jeg kan huske var en jente i Buskerud på 70-tallet. Det vi hører om hvert år er folk som nesten dør av hoggormbitt, forteller han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken