FOLLO: Tidligere denne uken skapte snø kaos på Follo-veiene. Da var det iskaldt. Nå er mildere vær på vei, i tillegg til mer nedbør. Og det kan bety mer trøbbel både i trafikken og for deg som skal ut og gå. Fredag har Meteorologisk institutt sendt ut farevarsel på gult nivå som gjelder fra fredag ettermiddag til midnatt natt til søndag.

Glatt

Allerede fredag er det mer snø på vei.

– Det begynner nok i ettermiddag, forteller statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt til ØB fredag formiddag.

Han anslår at det blir bygepreg fram til lørdag kveld.

– Men det blir mange timer opphold innimellom.

Utfordringen er ikke bare at det er ventet en god del snø. I tillegg er det godt og kaldt her nå, mens det er mild luft på vei.

– Det som blir utfordringen da, er at den milde luften fyker over den tunge og kalde, og vi kan risikere at snøen som daler ned smelter på veien og kommer ned til oss som kaldt regn, underkjølt regn, og at det fryser på bakken. Da blir det ikke mindre glatt.

Håpet er imidlertid at det meste kommer som snø, selv om det også kan by på sine utfordringer. Men han betegner faren for at det kan bli underkjølt regn eller regn som fryser på bakken som stor.

Glasert

Men med andre ord er det all grunn til å være obs på forholdene utover.

– Man må være forsiktig, og har du brodder, kan det være lurt å ta dem med, sier han, og påpeker at selv om Statens vegvesen er på tåhev, får de ikke vært over alt alltid.

– Det som er vanskelig, er at hvis det begynner å plaske ned underkjølt regn, hjelper det ikke å salte, og heller ikke å strø egentlig, siden det blir glasert og legger seg ising oppå. Det er mulighet for at det blir veldig glatt. Forhåpentligvis kommer nedbøren stort sett som snø. Det kan også bli glatt, men er mer håndterbart.

Også når det gjelder mengden nedbør som er ventet, er den ifølge Mjelde over grensen for at de kan rettferdiggjøre et farevarsel. Fra fredag ettermiddag til lørdag formiddag ligger det an til å bli et sted mellom ti -femten, kanskje tjue centimeter lokalt, dersom alt kommer ned som snø.

– Og så får du litt spredt nedbør utover lørdagen og.

Hvor mye av nedbøren som eventuelt kommer som underkjølt regn, er vanskelig å forutse.

Forberedt

Trafikkoperatør Arvid Wahlstrøm i Statens vegvesen bekrefter at både de og deres entreprenører er forberedt på væromslaget.

– Det som er tilfellet nå, er at selve bakken holder ganske godt på temperaturen. Det er mange steder godt under ti minus, kanskje femten minus enkelte steder, og den bruker tid før den slipper temperaturen. I overgangen er veibanen kaldere enn den omkringliggende luften på overflaten. Når det blir nedbør i tillegg, kan det fort bli en tynn ishinne oppå. Alle våre entreprenører er klar over det, og vil dimensjonere opp eventuell bemanning i forhold til det. Så får man bare se hvordan man møter problemet når det kommer.

– Har du noen oppfordringer til trafikantene?

– Det er veldig viktig at man, hvis man ikke må ut og kjøre, eventuelt kan utsette kjøreturen.

Ellers gjelder de alltid like aktuelle rådene:

– Kjør etter forholdene, senk hastigheten, hold meget god avstand, beregn ekstra god tid og vær ekstra oppmerksom.

Broddevær

Søndagen blir en rolig dag nedbørsmessig. Og det blir mildere.

– Vi kan ha fått byttet ut den kalde luften på bakken med mildere luft, og det kan bli rundt null grader.

Med andre ord helt andre temperaturer enn vi har hatt de siste dagene. Det er også ventet perioder med sol den lille tiden solen er framme.

– Men det kommer til å blåse sørvestlig bris. Man kommer til å merke at det blåser fra sør.

Men søndag kan altså bli en grei dag å ta seg en tur ut. I hvert fall hvis man har brodder.

Regn og mildvær

Over helga blir det enda mildere.

– Vi får en runde med det jeg ser for meg blir regn eller sludd. Temperaturene kommer nok over fem plussgrader på det meste, og de blir nok på pluss siden kanskje til og med onsdag. Og det blåser fra sørlig retning hele veien.

Nedbørsmessig er det mandagen som peker seg ut, og det er ventet et sted mellom fem og ti millimeter regn.

– Det blir ikke så mye mer nedbør ut uken, sier han.

Kan ikke garantere

Selv om det er hvitt og fint ute akkurat nå, er det altså ikke noen selvfølge at vi får en hvit jul i år.

– Det ser ut til å bli kaldere igjen inn mot jul, og hvis snøen overlever, blir det en hvit jul. Trenger vi påfyll, kan jeg kanskje ikke garantere det. Men det blir kaldere og roligere vær til jul.

– Er det stor sjanse for at mildvær og regn tar knekken på snøen som er kommet?

– Det kan det. Snøen får kjørt seg, med både regn, plussgrader over flere dager og vind. Jeg håper jo at en del av snøen overlever, men det vil tiden vise.

Det viktigste er imidlertid at man kommer seg vel fram på holkeføret, og unngår beinbrudd før jul.

– Man bør være forsiktig nå de nærmeste dagene. Da har man gjort mye riktig.