Gå til sidens hovedinnhold

Forbud mot konverteringsterapi må på plass

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Norge har vi hull i lovverket. Hull som gir noen rett til å be folk endre den de virkelig er. Hull som skaper psykisk uhelse, i noen tilfeller varig psykisk skade og selvmord.

Det å få høre at du er feil, og må endre den du er og det du føler for ikke å bli utstøtt fra familie, venner og miljø – det er fullstendig ødeleggende for et menneske. Vi snakker om konverteringsterapi for å helbrede personer som ikke er heterofile.

Konverteringsterapi er kanskje den sterkeste formen for negativ sosial kontroll.

Vi så en dokumentarserie på VGTV i 2019 at dette foregår i enkelte menigheter. Jevnlig får også flere av oss personlige historier om dette. Websider som gir veiledning, råd og forteller om folk som er helbredet fra sin homofile legning kommer og går (e.g. www.tilhelhet.no ).

Fellestrekket er konservative religiøse miljøer, både kristne og muslimske. ‘Helbrederne’ er derfor ikke dekket av forbudet helsepersonell har mot å tilby behandlinger som ikke er til hjelp for mottageren.

Å forby konverteringsterapi er ikke å forby sjelesørging. Det er ingen som ønsker å nekte religiøse miljøer å ha sin tolkning av bibelen, koranen eller andre religiøse skrifter.

Der skillet går, er når det anbefales og iverksettes tiltak for å endre en persons medfødte legning. Det er å tukle med det skaperverket, og har ingenting med sjelesørging og religionsfrihet å gjøre.

Når en person som har vært gjennom konverteringsterapi, enten erfarer at det ikke hjelper, eller man en tid etter helbredelsen igjen får følelser for en av samme kjønn, forsterkes skammen og depresjonene som følger. Studier fra USA viser at mange som har vært utsatt for konverteringsterapi sliter med PTSD. Selvmordsstatistikken for denne gruppen er skremmende.

Spørsmålet er om vi skal vi fortsette å tillate en praksis som beviselig påfører andre skade?

Land vi ellers liker å sammenligne oss med har funnet løsninger.

EU-parlamentet har anbefalt sine medlemsland å innføre forbud. Malta har innført et forbud. På svært kort tid utredet og implementerte Tyskland forbud i 2018. I Irland er det nå prosess som trolig ender med forbud mot konverteringsterapi. I England er saken utredet og lovforslag skal være utarbeidet. I tillegg er praksisen forbudt i deler av Canada, Australia, Argentina, USA, Spania og Mexico.

Dette gjør det enklere for regjeringen å finne en god og virkningsfull løsning også for norsk lov. Vi forventer regjeringen sørger for et forslag som kan vedtas innen sommeren.

Turid Kristensen, stortingsrepresentant (Høyre) og
Helge Ytterøy L’orange, leder i Åpne Høyre

Kommentarer til denne saken