Gå til sidens hovedinnhold

Forsikringsselskap vil ha totalforbud mot fyrverkeri

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvert år blir mange nordmenn skadet av fyrverkeriet på nyttårsaften. Forsikringsselskapet Tryg ønsker totalforbud.

(Moss Avis): Flere og flere skader seg på nyttårsfyrverkeriet, og årlig går verdier for 50-60 millioner kroner opp i brann. Pinneraketter ble forbudt for ti år siden, men nå vil Tryg Forsikring ha et totalforbud for oppskyting av fyrverkeri for private.

– Prisen for nyttårsfeiringen er blitt for høy, sier Espen Opedal, sjef for Tryg Forsikring i Norge i en pressemelding.

De siste årene har det vært mellom 50 og 70 ulykker med personskade etter nyttårsfyrverkeri, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB.

En oversikt fra 1. januar i år viser at til sammen 16 personer fikk øyeskader av nyttårsfyrverkeriet under inngangen av 2019. Fem av skadene er alvorlige.

– Vi skal feire det nye året, men når så mange blir alvorlig skadet av fyrverkeri mener vi et forbud er på sin plass, sier Opedal.

Flertallet vil ha forbud

I en undersøkelse, gjort av Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO), fremgår det at over 60 prosent mener at privat bruk av fyrverkeri bør forbys dersom kommunen står for offentlig oppskyting av fyrverkeri på nyttårsaften. I samme undersøkelse svarer kun 16 prosent at de ønsker å beholde retten til å skyte opp egne raketter.

– Vi mener dette er veien å gå. La kommunene arrangere fyrverkeriet, så kan voksne og barn feire med stjerneskudd i hånden og et trygt fyrverkeri på himmelen. Vi slipper at personer blir kvestet for livet, og vi unngår nyttårsbranner som ødelegger hus og hjem, sier Espen Opedal i Tryg Forsikring.

Kommentarer til denne saken