Framskynder orienteringsstart: – Aldri før har så mange vært på tur som nå

REKORDTIDLIG START: Håvard Steinsholt, Turorientering i Ås.

REKORDTIDLIG START: Håvard Steinsholt, Turorientering i Ås. Foto:

Av

I den rare tida vi nå opplever, observerer vi hvor viktig friluftslivet egentlig er for oss. Aldri før har så mange vært på tur som nå.

DEL

I skog og markkryr det av folk av alle aldre og kroppsfasonger. Alle holder grei smitteavstand. Albue-nysing, rope-samtaler og avstands-forelskelser er det som gjelder

På turstier og åstopper var det i helga reine påsketrafikken – uten snø sjølsagt.

Orienteringslagene i Ås har tatt konsekvensen av både den tidlige våren og den lokale utferdstrang som hjemmesittende folk nå viser. Vi har framskyndet vårens turorientering med minst en måned, og alt nå henger 40 poster ute for den som ønsker noen ekstra mål for turen. Går du alene eller i gruppe med folka du uansett er i samme smittesituasjon som, er turorientering godt innafor de retningslinjer som er gitt.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har anbefalt folk å være ute i frisk luft og i fysisk aktivitet.

Turorientererne finner fram til oransje-hvite postflagg ved hjelp av kartet og de beskrivelsene som følger med. Avanserte kartkunnskaper og kompassteknikker trengs ikke. De fleste postene ligger nær trygge stier. I år har vi forsøkt å gjøre det ekstra enkelt for nybegynnere. Postplasseringene er også oppgitt med koordinater for den som heller vil la seg lede av en GPS-dingsboms.

I år har vi lagt postene på steder av geologisk interesse. Vi har fått hjelp av bygdas beste fagfolk på teamet. Vi beskriver og viser artigheter i berggrunnen og spor av isens, havets og elvenes påvirkning av landet. Det skal ikke være vanskelig, men folk bør jo vite litt om hva de står på og går på. Det er ikke eksamen i geo-fag etterpå!

Man kan gå turorientering når man vil, så sakte man vil og om man vil. Aktiviteten stiller svært små krav til kunnskaper, alder, dagsform og kroppsform. Turorientering gir trim, naturopplevelser og glede – som varer helt til oktober. Dette er kanskje den beste måten å bli kjent i bygda på – både for innfødte og tilflyttere.

Ås-landskapet er en skattkiste for den som kommer seg ut – om man nå er ute etter å oppleve naturen eller landskapet som fortelling om før og nå.

Turorienteringa vil bli tilgjengelig i bokhandlene i Ås og via nettet fra onsdag 25. Med den interessen for lokalt turliv som situasjonen har skapt, regner vi med mange nye turorienterere. Unntatt de som blir syke framover, vil våren 2020 trolig føre til en sprekere befolkning. Flere vil oppsøke sine nære områder, lære om sine nære marker og dermed bli enda gladere i stedet der de bor.

God tur.

Artikkeltags