Grenser for demokratiet, Einride Berg?

Åsmund Løvdal Austenå, Journalist i Ås Avis

Åsmund Løvdal Austenå, Journalist i Ås Avis Foto:

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Einride Berg (Ap) reagerer på vår lederartikkel der Ås Avis går inn for at stemmeretten bør utvides til 16- og 17-åringer.

Berg spør: «hvor går grensen for demokrati? Etter alder? Etter modenhet? Etter ytelse? Hvor går i så fall grensen? ". Slike spørsmål har dukket opp hver gang utvidelsen av stemmeretten har blitt diskutert. Berg reiser også spørsmål om det bør være en direkte sammenheng mellom ansvar og forpliktelser. Han mener de som ikke selv betaler skatt er mer lemfeldig med fellesskapets penger.

– Det er som kjent lett å være raus på andres penger, skriver Berg.

Ås Avis mener at stemmeretten ikke kan være knyttet til en persons økonomiske situasjon eller årlige skatteoppgjør. I 2019 var det 100 år siden Norge ble et skikkelig demokrati med stemmerett for alle over en viss alder. Før 17. juli 1919 var folk som mottok fattighjelp utestengt fra å stemme. Da Stortinget opphevet denne loven kunne både menn og kvinner over 25 år stemme uavhengig av økonomi. Siden 1919 har stemmeretten gradvis blitt utvidet til å gjelde stadig yngre personer. I dag er grensen satt ved 18 år.

Innlegget fra Einride Berg har en gjenklang av retorikk fra over 100 år siden, da mange mente at de fattige ikke burde få stemme. Et argument som ble brukt den gangen var nettopp ansvarlighet og at det ville være uansvarlig å la de som ikke betaler skatt få være med å bestemme over statsbudsjettet og landets lover.

Stemmeretten må være absolutt, ikke en rettighet som kan innvilges og inndras ut ifra folks livssituasjon.

Koronaepidemien og de strenge smitteverntiltakene har hatt store konsekvenser for Norges økonomi og næringsliv. Mange har mistet jobben eller har blitt permitterte. Når grensen for permitteringsperioden utløper kan enda flere stå uten arbeidsplass. Er det uansvarlig å la alle de nye arbeidsledige stemme ved valget i 2021? Overhodet ikke.

Mange unge får sin første arbeidserfaring før de er ferdig på videregående skole. Sommerjobb, deltidsjobb og læretid i bedrift gjør mange ungdommer til skattebetalere før de fyller 18 år. Ås Avis mener 16- og 17-åringer er modne nok til å delta i lokalvalg og at bør få være med å bestemme utviklingen av sitt lokalsamfunn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken