FOLLO: Meteorologene har sendt ut et farevarsel på gult nivå og advarer folk i Follo og resten av Østlandet. Neste ukes vær blir også annerledes fra denne helgen.

– Mandag ettermiddag og kveld er det lokalt fare for is, på grunn av regn som fryser på bakken og underkjølt regn og yr. Først i vest. Regnet vil fryse til is på bakken, samt på kjøretøy og andre gjenstander, skriver Yr.no.

Meteorologene har i forbindelse med farevarselet, kommet med flere råd:

– Vær ekstra oppmerksom; isen kan være vanskelig å se. Vurder bruk av brodder. Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Sjekk veimeldinger (175.no), er anbefalingene.

De skriver også at mandagens vær kan få en del konsekvenser.

– Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold. Transporttjenester kan bli påvirket.

Mange plussgrader

Søndag er hutrende kald, faktisk den kaldeste på en god stund, men det vedvarer ikke.

– Neste uke kommer til å bli mildere, slår meteorolog Pernille Borander i Meteorologisk institutt fast til Avisa Oslo.

Endringen blir godt merkbar allerede mandag, da temperaturene vil stige i løpet av dagen og tippe gradestokken over på plussiden mandag kveld.

Den beste sjansen for å se sola er ifølge meteorologen denne søndagen, men det fordrer en kjøretur eller at du kommer deg godt opp i høyden. Sjansen blir bedre for sol neste helg.

– Nå er det tåken som ødelegger litt. Med mildværet ser det ut som det også vil være noe fuktig luft fra havet, så det blir en ganske grå uke.

Onsdag når vi toppen av mildværet.

– Da er det opp mot åtte plussgrader i varselet foreløpig – en stor kontrast fra nå hvor temperaturen ligger rundt minus 12, sier Borander.

Grå uke

Oppsummert råder meteorolog Borander folk til å la det aller varmeste tøyet og solbrillene ligge neste uke.

– Der det er et solglimt må det nytes for det blir en grå uke, men hvert fall litt varmere for de som synes det har vært i kaldeste laget.