ÅS: For 14. året på rad inviterte Ås Avis leserne til en uhøytidelig avstemning om «Årets navn» i Ås kommune.

I år var det mange gode kandidater, og stemmene fordelte seg jevnere enn normalt på de 10 ulike personene og organisasjonene. Bare fire av dem fikk over 10 prosent av stemmene: den evigunge syklisten og medaljegrossisten Gjertrud Bø (11 prosent), 100-årsjubilanten Ås IL (13 prosent), Ås frivilligsentral (15 prosent) og aller flest Gunder Skiaker, som nylig er dekorert med Kongens fortjenestemedalje, etter å ha bidratt gjennom over 50 år med ungdomsarbeid.

Her ser du hele resultatlista:

¨

Overrasket

Skiaker forteller at han er overrasket og rørt av å stikke av med seieren, spesielt i et år da mange av de nominerte var frivillige organisasjoner, noe som var naturlig i frivillighetens år.

– Jeg har ikke noe behov for å stikke meg fram, men det er en del av gamet når man engasjerer seg så mye som jeg har gjort.

Han tror også den økologiske gårdsdriften og de 100 elever som har hatt deler av skolegangen sin på Aschjem gård, bidro til at mange stemte på den 62 år unge pensjonisten og tidligere lærer ved Ås ungdomsskole.

Godeste Gunder er ikke akkurat ukjent med priser og utmerkelser. Foruten kongens fortjenestemedalje på slutten av fjoråret, ble han i 2009 tildelt KFUK-KFUMs ildsjelpris på nasjonalt plan. I 2017 fikk han, som noen kanskje vil huske, Falsenstatuetten.

Alle prisene var store å motta, forteller Gunder, men Kongens fortjenestemedalje var høydepunktet.

Ås Arbeidskirke var fylt til siste sete, også av mange som normalt sett ikke pleier å gå i kirken, uten at han ble «mistenksom» av den grunn.

– Jeg skjønte ingenting før jeg ble ropt opp. Det var stort. Jeg har ikke landa på det. Det gjør jeg kanskje aldri heller. Man kommer ikke høyere når det gjelder frivillig innsats i Norge.

Hedersmedalje til en bauta i Ås: – Har jeg virkelig betydd alt dette?

Tøff tid for ungdommen

Skiakers engasjement gjennom Ten sing og lærergjerningen, sier ham at det er krevende tider vi er inne i, som bidrar til større utfordringer for ungdommen, i forhold til psykisk helse og klima. Dette er spørsmål som opptar ham.

– Dette bør være en tankevekker for oss som foreldre og besteforeldre, eller voksne. Vi må jobbe for at den selvopptatte holdningen vi har i samfunnet vårt blir mindre dominerende. Vi må vise mer omsorg og nestekjærlighet og stå opp for dem som sliter. Vi må lytte og vi må være støttespillere.

Også det frivillige engasjementet har vært truet de siste årene, mener Skiaker.

– Inntrykket mitt der jeg er engasjert er at korona har gjort en skikkelig knekk på frivillig arbeid generelt. Ten Sing gikk ned under korona. Få folk igjen. Det forteller litt etter 50 år. Da jeg begynte i 1972 var det 100 medlemmer og 20 på venteliste. Det sier litt om utviklingen i Ås om hvor mange flere tilbud som er til ungdom. Det er et bilde på hva som har skjedd på de årene jeg har vært med.

Fikk lokal kunst

Ås Avis har fått lokal kunstner Ingjerd Aarseth til å velge ut et minne til Skiaker, et kunstverk i leire, som har hentet inspirasjon fra jordene i Follo, hvor gården til Skiaker ligger.

– Dette var kjempekult, det er som landskapet her. Keramikkunsten fra Ingjerd var flott og den traff meg. Det er og spesielt, siden jeg kjenner henne, sier Skiaker.

Inntrykket mitt der jeg er engasjert er at korona har gjort en skikkelig knekk på frivillig arbeid generelt. Da jeg begynte i 1972 var det 100 medlemmer og 20 på venteliste. Etter koronaen er det nesten ingen igjen. Det sier litt om utviklingen i Ås, om hvor mange flere tilbud som er til ungdom. og hvor mye de relativt få tilbudene som var engasjerte. Det er et bilde på hva som har skjedd på de årene jeg har vært med, avslutter den reflekterte prisvinneren