Gå til sidens hovedinnhold

Happy pride, til alle skeive i Ås!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I år skulle jeg ønske at jeg kunne ønske deg velkommen til pridefestival og parade i Oslo og til pride i Follo, som skulle vært arrangert i Ski i år. Koronaviruset har lagt midlertidige hindringer for det. Du skal vite at du kan bli med på digital pride på oslopride.no, og alltid er velkommen til oss i FRI.

Samtidig vil jeg at du skal vite at flere kommuner i Follo nå ønsker å samarbeide om å møte sine innbyggere som er lesbiske, homofile, bifile, pan og/eller transpersoner på en best mulig måte. Etter arrangementet Follo Pride på Nesodden i fjor, der også vi fra FRI i Oslo og Viken var med, har ordføreren i Ås Ola Nordal vist interesse for et arbeid som kan samle alle Follo-kommunene til bedre innsats for sine skeive innbyggere.

Nesodden har nemlig tatt initiativ til at alle kommunene i Follo kan ta del i et forskningsprosjekt ved Høyskolen Kristiania, for å få vite mer om hvordan innbyggere som bryter med normer for kjønn og seksualitet har det og hvordan kommunene kan utvikle og fornye sine tjenester til å bedre levekårene for skeive og gjerne også andre minoriteter.

For vi vet at skeive på bygda kan ha mange utfordringer. De av oss som er åpne kan være selvlysende i våre kommuner, fordi ikke så mange er åpne, og oppleve kommentarer, trusler og trakassering. Skeive på bygda kan også være helt usynlige fordi skolene, helsetjenestene eller andre deler av kommunen ikke evner å skape en dialog. I mange kommuner finnes det mye engasjement for å ta tak i utfordringene, men kunnskapen og innsikten som trengs mangler.

Jeg håper ordføreren i Ås og kommunestyret vil bidra til å sikre prosjektet og få en egen skreddersydd plan. Det kan andre kommuner i Viken, i Norge og faktisk hele verden ha nytte av. For det finnes svært lite forskning på hvordan skeive har det i sitt lokalmiljø. Og hvert lokalmiljø er ulikt på mange vis.

På grunn av pandemien kan vi ikke møtes og gjøre politisk påvirkningsarbeid slik vi pleier, men vi kan være synlige gjennom lokalavisen din, og stå opp for et samfunn der kjærlighet får gjelde uansett. For kommunene betyr det en innsats som krever mer enn et regnbueflagg foran rådhuset.

Og til deg som er skeiv i Ås; Pride 2020 blir annerledes, men det betyr ikke at Pride forsvinner og at den du er, ikke er viktig lenger. For vår kjærlighet gjelder overalt og uansett. Og jeg håper vi sees under Follo Pride i Ski og i Oslo neste år. Kanskje tar ordfører Nordal pride-stafetten videre i Ås?

Kommentarer til denne saken