Nettavisen: Du har vann i det, du pakker maten inn i det og kanskje du til og med spiser med det. Plast er blitt en svært sentral del av livene våre. Men kanskje burde du bytte ut plastflasken din med en glassflaske?

En gruppe forskere fra NTNU og universitetet fra Frankfurt har nylig utført et eksperiment med plast og vann, og publisert en forskningsartikkel i tidsskriftet til American Chemical Society, ACS.

Det var NRK som først omtalte saken.

Slik ble eksperimentet utført

Forskerne la 24 plastprodukter, blant dem drikkeflasker, godteriemballasje og yoghurtbeger, i vann som holdt 40 grader i ti dager.

– Det som er slående med vår nye studie er at mange flere stoffer lekker ut i vann enn tidligere antatt, sier Martin Wagner til NRK.

Forskningsartikkelen viser at plast slipper ut tusenvis av kjemikalier, skriver NRK.

– Mange av disse kjemiske stoffene, eller miksen av dem, er giftige, sier Wagner.

I forskningsartikkelen står det at målet med eksperimentet er å se hva slags stoffer mennesker og naturen blir utsatt for «under realistiske forhold».

– Studien vår viser at plastprodukter lekker kjemikalier som trigger toksisitet, skriver forskerne i forskningsartikkelen.

– Ikke hyggelig

Videre står det at resultatene fra studien viser at mange flere kjemikalier slippes ut enn tidligere antatt. Forskerne avslutter med å etterlyse grep, blant annet fra produsentene:

– For eksempel kan den kjemiske sammensetningen av plasten forenkles, ved å redusere antall stoffer og tilsetningsstoffer.

Lege og seniorforsker hos Folkehelseinstituttet, FHI, omtaler forskningsartikkelen som «viktig og alarmerende». Spesielt menn bør være bekymret, skal man tro resultatene.

– Jeg er overrasket over at hele 13 av de 24 plastproduktene som ble testet motvirket det mannlige kjønnshormonet. Det er ikke hyggelig å tenke på at disse stoffene er påvist fra helt vanlig matemballasje som et yoghurtbeger, sier Merete Eggesbø til NRK.

22 av de 24 produktene lekket også stoffer som er knyttet til oksidativt stress i kroppen. Det forbindes med sykdommer som betennelse, kreft, diabetes, høyt blodtrykk og åreforkalkning.