(Avisa Oslo): Tirsdag var Anoushka Nordby ute og padlet i Oslo, da hun bestemte seg for å ta turen til Frognerkilen for å ta en titt på sommerens store snakkis, hvalrossen Freya.

– Vi fant det også interessant, men jeg tenker at man burde holde en viss avstand, sier Nordby til Avisa Oslo.

Å holde avstand var det imidlertid ikke alle som gjorde. Tvert imot. Nordby ble skuffet av synet som møtte henne på Frognerkilen.

For mens Freya lå og slappet av i en båt, flokket skuelystne rundt henne.

– Det var så mange som sto på pendelen som gikk ut fra brygga, at hele greia gikk under vann. Det var flere personer som holdt på å falle ut i vannet rett ved hvalrossen. Det var helt vilt, sier Nordby.

Klappet på hvalrossen

Nordby forteller at minst to personer klappet og tok på Freya.

– Det var en mann som gjorde det fire ganger. Hvalrossen reagerte med å slenge seg om, tydelig misfornøyd. Han trakk seg unna, lo litt og gjorde det igjen. Det er forstyrrende og ganske provoserende, sier hun.

Nordby forsøkte å kontakte en politipatrulje i båt, men fikk beskjed om at det ikke var så mye de kunne gjøre.

– Jeg fikk litt bismak av å sitte og se på dyret selv, ved at jeg ble en del av en gruppe mennesker der flere av dem opptrådte på en respektløs måte.

Hun forteller at hun var i området i et par timer onsdag ettermiddag og kveld. Da hun først kom ut til Frognerkilen, var det ikke så mange mennesker der, men så ballet det på seg.

– Jeg ble vitne til en del personer som absolutt ikke oppførte seg på en fin måte. Jeg vet ikke om jeg er overrasket, men jeg er i alle fall skuffet, sier Nordby.

– Liker ikke det jeg ser

Freya har fått mye oppmerksomhet i sommer, etter at hun først dukket opp i Kragerø der hun tok seg til rette i flere fritidsbåter. Denne uken har hun altså hatt tilhold på Frognerkilen.

Rune Aae, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og i media omtalt som hvalrossekspert, har sett seg nødt til å be folk om å holde avstand.

– Jeg liker ikke det jeg ser, sa Aae til NTB etter at han tirsdag observerte båter og vannscootere tett på Freya.

– Hun skal slappe av i opptil 20 timer. Når hun hele tiden blir stresset opp av folk og folks tilstedeværelse, er det jo ikke bra for dyret, fortsatte han.

Forsikringsselskapet If har også fått inn flere skademeldinger som følge av skader som Freya har påført båter i Oslo, skriver Aftenposten.