ÅS: Redd Barnas tradisjonelle barneutstyrsmarked går av stabelen lørdag 24. september på Ås ungdomsskole. Foreldre har igjen mulighet til å rydde i barnas leker, sykler, ski, skøyter, barnevogner, møbler og annet utstyr.

– Man kan velge å kun selge, eller man kan besøke markedet for å få kjøpt høst- og vinterklær og utstyr til en meget billig penge. Markedet er samtidig også et viktig miljøtiltak, og en måte der vanlige mennesker kan gjøre sitt for å bidra til et bedre miljø og et bærekraftig samfunn. sier Ulrika Bergroth-Plur, komitémedlem for barneutstyrshelgen til Ås Avis.

Kult!

Å kjøpe brukt er samtidig en fin måte å vise og lære barn og unge at gjenbruk er ok og at klær, leker og utstyr ikke trenger å være nye for å være kule, mener Plur.

– Selgerne på markedet kan i tillegg til å selge klær og utstyr også velge å donere klær og leker som ikke blir solgt. Klærne og lekene blir da sendt videre til barnehjem, primært i Øst-Europa, bl.a. til Ukrainal opplyser Bergroth-Plur.

Pengene som kommer inn via markedet fordeles mellom Redd Barna sentralt og den lokale Ås-avdelingen av Redd Barna. Internasjonalt går midlene ofte til barn i flyktningleirer, vesentlig til undervisning.

Også lokalt

– De siste gangene har pengene fra markedet imidlertid ikke kun gått til prosjekter i regi av Redd Barna internasjonalt, men også til barn som trenger ekstra støtte og hjelp regionalt og også helt lokalt, f.eks. gjennom matkasser og innkjøp av utstyr m.m. Minst 30 % av salgssummen går til Redd Barna.

Arbeidet med Barneutstyrshelgen er basert på frivillig arbeid. I løpet av helgen er det 40–50 frivillige som stiller opp og tar vakter.

– Uten denne innsatsen ville det ikke vært mulig å gjennomføre markedet, sier Bergroth-Plur.

Enda viktigere

I år forventer arrangørene enda mer trafikk enn vanlig under barneutstyrsmarkedet. Dette henger sammen med de økonomiske tidene vi lever under, men høye strømpriser, og økende matvarepriser og boliglånsrenter.

Varehandelsindeksen til SSB viser at folk handler mindre mat og klær enn før.

– Folk kjøper ikke så mye nytt. Nå er det brukt som gjelder. På den ene siden er dette bra for miljøet, men på den andre siden så trenger butikkene handel, sier Bergroth-Plur

Hun sier barneutstyrskarkedet har vært viktig for mange barnefamilier, og at det nå blir det enda viktigere. Man har også aspektet med at folk får igjen penger for å selge brukt. Så dette er en vinn-vinn situasjon, mener hun.

– Vi har hatt en økning av folk som donerer bort det de ikke selger, som Redd Barna har sendt videre til utlandet. Det blir spennende å se om folk fortsetter å ville donere, eller om færre vil gi fra seg det de ikke selger. Det finnes noen i Øst-Europa som trenger disse brukte klærne enda mer enn vi gjør.

Her finner du påmeldingsskjema for selgere og hjelpere, på nettsiden til Barneytstyrshelgen.