ÅS: – Tenk om det var din eller min lillebror som måtte tilbringe jula på sykehus? Da ville jeg satt pris på at noen gjorde noe for barn på barneavdelingen, sier en av elevene på 10. trinn.

1. desember er det julegrantenning i Ås. Da vil elever fra Ås ungdomsskole være på plass i foajeen i Kulturhuset for å ta imot julegaver til barn som må tilbringe høytiden på sykehus.

Med seg har elevene innpakningspapir og bånd.

Hjelp med mening

Isabelle Fjell Forsberg, Maja Væren, Amalie Bless Horn, Daniela Skoklefald og Thea Brendskag Østli har Innsats for andre som valgfag. Og det var mange som rakte opp hånda i klasserommet da dette prosjektet ble foreslått. Disse fem trakk det lengste strået og får lov til å være med på å hjelpe.

Som tidligere år er det Steinar «Elvis» Lyshaug i Ås som koordinerer hjelpeprosjektet lokalt: Han vil hente gavene i Ås og dele dem ut på et sykehuset som ønsker hjelp. Hvor Ås-gavene ender i 2018 er ikke avklart, men tidligere år er det barn på barneavdelingen på Rikshospitalet som har fått lekene.

– Mye læring i prosjektet

– Vi har forberedt kampanjen, laget denne brosjyren og opprettet en bruker på Instagram, sier Isabelle.

Tone Eng i Frivilligsentralen har tatt imot elevene. Det er 4. år på rad sentralen bistår elever med denne kampanjen.

– Det er mye læring i prosjektet, om alt fra forberedelser og markedsføring til gjennomføring, sier Eng.

Skulle man være forhindret fra å levere gavene akkurat denne dagen, så vil det være mulig å bidra likevel: Fram til 15. desember kan man ta turen innom Frivilligsentralen eller servicetorget i kommunen for å levere leker.

– Og det må ikke være en bamse eller et kosedyr. Det kan være en annen leke – for eksempel lego, understreker Daniela og de andre elevene.