Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor er det så mye fram og tilbake i lokalpolitikken i Ås?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Flere partier har gått inn for å utrede potensielt mer miljøvennlige løsninger for nye Åsgård skole. Haken er at ferdigstillelsen av skolen kan utsatt til 2024. For knappe 2 måneder siden vedtok kommunestyret at skolen skal stå ferdig i 2023. Foreldre med barn på Åsgård ble naturlig nok skuffet og irriterte over at skoleutbyggingen de har kjempet for kan bli utsatt igjen.

Forrige uke så vi flere tilløpet til vingling og omkamper i lokalpolitikken. Deler av sentrumsplanen som ble vedtatt rett før forrige kommunestyre gikk av, kan bli skrotet. En klage fra en innbygger fikk medhold i Hovedutvalg for teknikk og plan. Det innebærer at den vedtatte rundkjøringen ved Esso og forlengelsen av Raveien nordover ned i denne rundkjøringen er satt i spill.

Det er mange gode argumenter for å droppe forlengelsen av Raveien, men det sender ikke gode signaler at lokalpolitikerne i Ås er rede til å kaste om på en så viktig plan som sentrumsplanen, et halvt år etter at den ble vedtatt.

Et kommunestyret har selvfølgelig rett til å vedta noe som endrer vedtak fra tidligere kommunestyrer. Allikevel bør denne makten brukes med forsiktighet. Utviklingen av Ås sentrum påvirker ikke bare kommunens økonomi, men også livskvaliteten til alle som bor, og skal bo, i sentrum. Da bør ikke sentrumsplanen bli en kasteball. Forutsigbarhet er viktig.

Rundkjøring og trafikkløsning for Raveien ble diskutert flere ganger i arbeidet med sentrumsplanen. Det eneste nye momentet som nå foreligger er et mer konkret prisoverslag. Allikevel er det lite nytt i dette. Det var klart hele veien at vei som må skjære gjennom terrenget og en rundkjøring ville bli dyrt. Det viste partiene godt da tiltaket ble vedtatt inn i sentrumsplanen.

Spørsmålet om Åsgård har blitt diskutert mange ganger. Etter mye frem og tilbake vedtok kommunestyret i februar at den nye skolen skal stå klar i løpet av 2023. Tidligere har det blitt fattet andre vedtak med tidligere datoer for ferdigstillelse. Dagens skolebygg skal ikke rives på en stund ennå, men elevene er flyttet til modulskolen ved Ås stadion. Modulskolen er liten, og seter både elever og skoleansatte på prøve. Å forlenge oppholdet på modulskolen bør unngås.

Med kommunens tynnslitte økonomi i bakhodet kan det være fristende å utsette nye Åsgård skole, men prisen kan allikevel bli høy i form av rasende foreldre og skuffede barn.

Kommentarer til denne saken