Siden jeg har både slekt, venner og gamle arbeidskolleger fra Ås, har jeg hatt stor glede av å lese boka Åsfolk fra perm til perm denne vinteren.

For en imponerende samling av fargerike bygdeglimt og personbeskrivelser!Her har forfatterne Torstein Hvattum og Bjørn Svensen gjort en formidabel jobb. Ikke mindre enn 700 personer er mini-portrettert eller nevnt i boka.

Ikke bare kjendiser og pilarer i Ås-historien, men også "vanlige folk", barn og tenåringer, eiere av småbedrifter og deltagere i foreningsliv og virksomheter.Tilsammen utgjør de fargerike, mangfoldige Ås. Nettopp vellet av 'bidragsytere' fra alle kriker og kroker av kommunen gjør Åsfolk til en lokalhistorisk gullgrube, boka for enhver Ås-bokhylle.

Eller den bør snarere ligge framme på stuebordet, til nytelse under leselampa på TV-triste kvelder, et alternativ til årets påskeskrim.Fra første side merker man at denne boka er håndskrevet fra innsiden med stødig journalistisk hånd, i kjærlighet til Ås-bygda.

Du nikker gjenkjennende til prest og lensmann, lokale idrettshelter, politikere og film-profiler med og uten motorsag. Alle har de satt spor etter seg.Men også nabo'n, traktorbonden borti veien og det unge skøytetalentet har fått sin plass mellom permene i vidtfavnende Åsfolk. De fleste er intervjuet eller portrettert (en kjempejobb), andre bidrar med egne beretninger om livet i Ås.Nyheter får du også: Som at Festspillene i Bergen faktisk ble unnfanget i Ås, og at bygda har fostret både Jarlsbergostens og oppdrettslaksens far.

Bokas delikate, tabloide layout gjør den lettlest, ikke minst fordi forfatterne strør om seg med notisstoff - småsladder om bygdeoriginaler, forklaring på rare gårds- og veinavn, pendlerblikk, smugrøyking og annet kuriosa. Bra! Mye er skrevet med glimt-i øyet, og skråblikk-perspektivet bidrar til å gjøre lesingen av Ås-boka til en fest.

Særlig likte jeg unge Hvattums skildring av sitt møte med urmaker Gundersen, på jakt etter ny klokkereim. Bare dyktige innvidde kan formidle sin kjærlighet til bygda si på denne måten. Åsfolk kan tjene som grunnbok i moderne bygdebok-skriving - et forbilledlig eksempel til etterfølgelse i andre Follo-bygder.Mvh Dag Fonbæk