– Jeg takker borte, jeg takker hjemme....

Marit Aschehoug

Marit Aschehoug Foto:

Av

... at sie takk må jeg aldri glemme.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Margrethe Munthes kloke ord rant oss i hu da vi fikk gode nyheter gjennom AltInn forrige dagen. Sist vi fikk melding her, var det en saftig restskatt, så vi er sjelden optimistiske. Kvittering for mottatt søknad stod det. Det var vel ikke noe å mase om. Vi hadde nettopp strevd oss gjennom en komplisert søkeportal hos Lotteri- og Stiftelsestilsynet der kulturminister Abid Raja deler ut midler til frivillige.

Vi tenkte som så at det koster ikke mer enn et par timers innsats ved PC-en og vi kan ikke få noe annet enn nei. Så vi forklarte så godt vi kunne at grendehuset Liahøi i Nordby måtte avlyse to store loppemarkeder i tillegg til at alle bestillinger fra 12. mars og frem til august ble avlyst på timen. Det er ganske dramatisk for et grendehus som lever på dugnad og frivillig innsats. Særlig når vi oppdaget at sørveggen og østveggen ikke kan vaskes for svartsopp flere ganger. Da ryker panelet, for det er pill råttent.

Så vi lastet inn regnskap og budsjetter, handlingsplaner og årsberetninger og forklarte at vi manglet ca. 250.000 kroner. Vi beskrev i malende ordelag hvordan vi hadde laget bitte små smittefrie loppis og solgt lopper på nett for å få inn noe. Vi redegjorde for hver krone vi hadde skrapt sammen. I rubrikken for kommunal støtte kunne vi sette en stor null.

Det kom en melding til i Altinn etter noen få dager. Den gadd vi ikke åpne en gang. Plutselig ringte styreleder Bente og kunne fortelle at vi hadde fått max-beløp fra Abid Raja og Lotterigjengen – 175.000 kroner! 70 % av det vi søkte om. Og pengene sto på konto allerede! Det var julaften, nyttårsaften og bursdag på en gang. Som om ikke det var nok, fikk vi en storslagen gave fra familien Ermesjø i Egget og Liagøy-revyen hadde penger på bok, som også går til det gode formål – å skifte panel og vinduer på grendehuset.

Det var da vi takket. Det skulle bare mangle! Vi la ut en melding på Facebook med bilde av Liahøi og takket Abid Raja for gaven. Den plukket han opp og la ut på sin egen side og takket for takken og ba oss stå på videre! Abid Raja har fått mye tyn for ikke å gi nok til alle som vil ha. Ikke en tapt pølse skulle forbigås i støtteordningene. Det var ingen som takket – veldig mange klaget.

Derfor står vi ved takknemligheten. Den er ikke gått av moten. Takk til kulturdepartementet, takk for at vi lever i et land som kan støtte et grendehus med råttent panel. Takk til alle frivillige som har stått på for å lage miniloppis. Takk for milde gaver. Håndverkere er bestilt.

Vi må avlyse årets julemarked også. Så lager vi et bitte lite smittefritt juleloppemarked med julepynt og julesanger. Vi tar gjerne imot julepynt, juleserviser, julelysestaker, juleduker og alt med jul når vi kommer til november. Det er en helt ny oppfinnelse – juleloppis.

Sånn går dagene. Ja, vi ser bildene fra Morialeiren og tenker på bildene fra Al-Horleiren i Syria, fra den glemte Cox's Bazar i Bangladesh. Flyktningleiren huser en million rohingyaer. For ikke å snakke om koronasmitte i Sør-Sudans største flyktningleir i Benitu, og i en annen leir i hovedstaden Juba. Det er umenneskelige tilstander mange steder i verden. Helt personlig lurer vi på hvor FNs høykommissær for flyktninger er? Hvorfor er ikke de i Morialeiren og sorterer reelle flyktninger og de som dessverre må reise hjem igjen? Eller i Al-Hor? Norge skal ta imot 3.015 flyktninger i løpet av 2020, men coronaen har forsinket prosessen. Velkommen skal de være når de kommer! Det er dessverre ikke bare de i Morialeiren som har det forferdelig.

Ha en takknemlig helg!

Artikkeltags