ÅS: Fra 15. til 23. oktober går de to Lionsklubbene Ås og Ås/Eika sammen med Ås kommune og viser hvilket mangfold av ulike kulturaktiviteter denne bygda har.

– Dette er 16. året vi arrangerer Kulturdagene i Ås, sier Odd Lilleby, leder for arrangementet. Det ordinære programmet starter på lørdag 15. oktober for da skjer det mye Vi regner med stor tilstrømming til Kulturhuset når dørene til den populære kunst- og håndverksmessa åpnes, forteller Odd Lilleby, leder for arrangementet.

Salgsutstillingen omfatter egenproduserte arbeider fra 30 kunstnere og går over to dager.

– Kunstnerne viser alltid stor interesse for vårt arrangement, ikke minst fordi Lionstrioen skaper god stemning. Trender går i bølger, og publikum vil møte flere nye utstillere i tillegg til flere kjente. Produktene henvender seg til alle aldersgrupper. I seniorsenteret i underetasjen vil det begge dager være kafé. I kafeen blir det også et lotteri med mange fine gevinster, sier Anne Marie Glende, visepresident Lions Club Ås/Eika.

Fredsplakater

I alt 145 elever fra Brønnerud, Kroer, Rustad og Åsgård har vært med på å bidra med tegninger til Lions fredsplakat-konkurranse som skjer i samarbeid med FN.

– Det skal kåres en vinner som blir med i konkurransen videre mot landsfinale. Plakatene vil bli utstilt i kafeen, og de gir en fin ramme rundt kafeen, fortsetter Glende.

Her er vinnerne fra i fjor:

Smak Ås

Som tidligere år blir det både lørdag og søndag anledning for barna til å snekre fuglekasser med hjelp av Lionskara i snekkerboden som du finner utenfor inngangen.

– Denne lørdagen er det også et annet stort arrangement i Ås, SmakÅs, forsetter Hans Birger Glende. Vi tror dette blir en vinn-vinn-sak da begge arrangementene trekker mye folk til Ås sentrum. Det vil bli mye liv og røre. Dette setter også handelsstanden i Ås stor pris på.

Om kvelden søndag står en flott kulturkonsert for hele familien i Ås Kirke på programmet, med mange unge utøvere. Fordi vi i Ås har satset på kulturskoler og har engasjerte og målbevisste ungdommer med støttende foreldre, utvikles musikklivet stadig videre, sier Anne Marie Glende.

Arrangementet er i samarbeid med Ås Kulturskole og Ås menighet. Denne kvelden blir det også utdeling av «Lions Musikkpris» til unge musikere fra Ås.

– Vi må heller ikke glemme å framheve de andre fine arrangementene som går i løpet av uka, det er noe nesten hver dag, minner Lilleby om. Under finner du den den rikholdige lista.

Kulturdagene avsluttes som vanlig med stemningsfull konsert i Ås Kirke med Magnolia Jazzband, Ås Kirkekor og gjestesolist Harriet Kjus Müller-Tyl.

Her ser du bilder fra konserten i 2020.

Lions kulturdager 2022 – hele programmet

Tirsdag 11. oktober

Ås Kirkeakademi: Krigen i Ukraina i Ås Kulturhus kl. 19.30

Caroline Serck-Hansen vil snakke om krigen i Ukraina. Hun vil i sitt foredrag peke på Den ortodokse kirkes rolle i landet og bruddet med Moskvapatriarkatet. Mer informasjon side 8 Inngangspenger kr 50,- Kontant eller vipps

Lørdag 15. oktober

Kunst- og håndverksmesse (salgsmesse) i Ås Kulturhus kl. 10.00–16.00

Totalt deltar 30 utstillere. Også dette året er messa beriket med flere nye utstillere. Det betyr at vi kan glede oss over et mangfold av produkter. Her kan du finne flotte og nyttige gaver både til deg selv og andre. Åpning av Kunst- og håndverksmessen i Ås Kulturhus kl. 11.00. Ellen Sibe Kråkenes, enhetsleder for kultur, idrett og frivillighet vil foreta den offisielle åpningen. Kafé i Seniorsenteret i underetasjen i Kulturhuset. Åpningstiden er fra kl. 10.00 til 16.00 på lørdag og fra kl. 11.00 til 16.00 på søndag.

Lions Club Ås selger hagebenker, kompostbinger, søppelkasseskjulere og strøsingel

Gutta i LC Ås stiller også i år opp og hjelper til med snekring av fuglekasser. I tillegg kan du få kjøpt andre produkter som søppelkasseskjulere, hagebenker, kompostbinger og verktøykasser.

Vinnerne i Lions Fredsplakatkonkurranse presenteres kl. 11.30

Lions Clubs International arrangerer hvert år en internasjonal tegnekonkurranse for barn i samarbeid med FN. Barn over hele verden deltar i denne konkurransen. Hensikten er å stimulere kreativiteten og fremme fredstanken blant barn og unge. Temaet for årets konkurranse er «Å lede med empati». I år deltar alle de 145 elevene fra 7. klassetrinn ved Brønnerud, Kroer, Rustad og Åsgård skoler. Tegningene vurderes av en jury som utpeker en vinner fra hver skole. Vinnertegningene sendes videre til Norges-finalen. Alle tegningene fra Ås-skolene blir vist i kafeteriaen i Seniorsenteret.

SmakÅs, stort marked utendørs kl. 10.00–16.00

På denne dagen vil det være mye liv og røre i Ås sentrum. Det blir matmarked, aktiviteter og show med Brannbamsen Bjørnis.

Gratis barnekino: Rottatouille kl. 16.00

Filmen handler om rotta Remy som bor på restaurant i Paris og som drømmer om å bli berømt stjernekokk. Lions byr også på gratis pizza! Gratisbilletter skaffes i forkant av arrangementet på www.askulturhus.no/kino

Søndag 16. oktober

Kunst- og håndverksmesse (salgsmesse) i Ås Kulturhus kl. 11.00–16.00

30 utstillere deltar med et mangfold av kjente og nye produkter. I tillegg «Snekkerbod» for barn, lynlotteri og kafésalg som på lørdag. Kulturkonsert i Ås Kirke med unge lokale musikere kl. 19.00. Medvirkende er elever ved Kulturskolen i Ås og andre aktører. Arrangør er Lions i samarbeid med Ås Kulturskole og Ås Menighet. Utdeling av «Lions Musikkpris» Fri entré.

Tirsdag 18. oktober

Bokprat: Den lange grensen mot Russland – Biblioteket kl. 12.00: Erika Fatland kommer til Ås bibliotek for å holde foredrag om den enormt lange russiske grensen. Foredraget tar utgangspunkt i boka «Grensen» (2017). Enkel bevertning. Gratis inngang. Varighet: ca. 1 time

Seniorkino: Krigsseilerne kl. 13.00

Ås kinoteater inviterer til seniorkino av dramaet «Krigsseileren» som forteller historien om de over 30 000 krigsseilerne og deres familiers skjebne under og etter andre verdenskrig. Billetter selges til kr 90, kaffe og lett bakst er inkludert i billetten. Dørene åpner 45 minutter før filmstart.

Torsdag 20. oktober

Ukrainsk kulturkveld i Ås arbeidskirke torsdag 20. oktober kl. 19.00: Det er Akershus Musikkråd og IMDi inviterer til kulturkveld. Kanskje du har lyst til å framføre em sang, alene eller sammen med noen? Her er det lave skuldre og høyt under taket. Lett servering og gratis adgang. Alle er hjertelig velkommen!

Fredag 21. oktober

Nattevandring i skumle Kinnsåsen, kl. 19.00

Alle over 7 år er velkomne til å bli med orienteringslagets nattevandring med skumle opplevelser. Vandringen starter fra Kinnsåsen ved Syverudveien (merka fra veien) øst for Årungen. Vi får litt å spise og bålvarme etterpå. Ta med lykt (ikke altfor sterk), godt fottøy, grillmat og gjerne ei bestefarhand å holde i. Bestemødre er også velkomne. Gratis.

Lan party for ungdom i Ås på Midtgard ungdomshus kl. 19.00:

Midtgard og Rudolf ungdomshus arrangerer LAN i samarbeid medungdom ved husene. Det vil konkurreres i en rekke pc spill. LANet er rusfritt og for ungdom mellom 13–18 år. Frist for påmelding 19. oktober. LANet arrangeres med støtte fra Lions i Ås.

Lørdag 22. oktober

Lokalhistorisk vandring i Ås kl. 11.00

Ås Historielag inviterer til lokalhistorisk vandring på Kinnsåsen. I sommer har fylkesarkeologen vist at det på Kinnsåsen er rester etter en bygdeborg. I tillegg har åsen en interessant stilling i landskapsutviklingen. Omvisere: Michael Heim, Olav Haugdahl og Vidar Asheim. Varighet ca. 2 timer. Oppmøte på parkeringsplassen ved Kinnsåsen

Søndag 23. oktober

Avslutningskonsert i Ås Kirke med Magnolia Jazzband, Ås Kirkekor og gjestesolist Harriet Kjus Müller-Tyl kl. 19.00

Kulturdagene i Ås avsluttes med en konsert av glad- jazzbandet Magnolia og Ås Kirkekor. Gjestesolist er Harriet Kjus Müller-Tyl. Billetter kr 400, -. Billetter kan forhåndskjøpes hos Erik Johansen Nordli eller kjøpes ved inngangen fra kl. 18.30

Annet

Butikkene i Ås har mange gode tilbud lørdag 15. oktober. Kulturdagene i Ås samarbeider med butikkene i Ås sentrum. Denne helgen vil de ha mange gode tilbud både inne og ute på gata.