Gå til sidens hovedinnhold

Knut (20) fra Ås sanket NM-titler i blinde

I årets NM viste Rubiks Knut fra Ås at memoreringsferdighetene var intakt da han vant blindet løsning av store kuber. Mest overbevisende var likevel hans løsning av Rubiks kube med en hånd der han tangerte sin egen norgesrekord.

ÅS: På grunn av koronarestriksjoner har konkurranser med Rubiks kube blitt avlyst både i Norge og internasjonalt, og det var derfor stor glede i kubemiljøet å kunne samle over 100 deltagere på Kjeller skole til NM i helga.

Knut Skaug Haraldsen fra Ås, kjent som Rubiks Knut, var på plass og deltok i de fleste øvelsene.

Taktisk seier

I 2018 var Knut den første nordmann som klarte å løse den store 5x5x5 kuben i blinde og ble da norgesmester i øvelsen. I helga var han igjen den eneste nordmannen som klarte å løse denne kuben, som ble løst på 19 minutter og 51 sekunder.

Med 4x4x4 kube i blinde hadde Knut vunnet NM tre ganger på rad, men i år ble det en veldig jevn kamp med Kristian Holme om seieren, skriver ØB.

– Jeg registrerte at Kristian hadde løst på 9:55.89 minutter på forsøk nummer to, da jeg nesten fikk til min løsning på 8:20 minutter. Jeg bruker om lag tre minutter på selve løsningen av kuben, og i siste forsøk så jeg på klokka at jeg hadde brukt 6:30 minutter på å memorere løsningen. Da var det bare å la det stå til og gjøre trekk etter trekk slik jeg hadde memorert. Det holdt til seier med seks sekunders margin, fortalte Knut.

I blindet løsning av vanlig Rubiks kube (3x3x3) ble Knut knepent slått av Vidar Norstein Klungre og endte på 2. plass.


Suveren seier og tangert norgesrekord

Knuts spesialøvelse er løsning av Rubiks kube med en hånd. Han har nylig stilt opp både i det danske og svenske mesterskapet og slått de beste der i deres mesterskap. Denne helga var han på jakt etter sin første NM tittel i denne øvelsen. Innledningsvis var han helt suveren, og i finalen slo han til med tangering av sin egen norgesrekord på 11.34 sekunder. Det var over to sekunder raskere enn nr. 2.

Den mest prestisjefylte tittelen er å være den som løser Rubiks kube raskest. I finalen kjemper de 14 beste, rangert i par etter innledende runde. Knut var i nest siste par. Hans raskeste løsning gikk unna på 5.58 sekunder og var to hundredeler fra pers. Dessverre gikk det litt skeis med nedlegget i to av rundene og han fikk tillagt tidsstraff på to sekunder på hver av rundene. Finalen var tydelig preget av nerver og alle de fire sist ut fikk tidsstraff på en eller flere runder.

Dermed var det Filip Nilsen, nr. 9 i kvalifiseringsrunden, som gikk av med seieren da han satte ny pers med 7.80 sekunder og henviste Knut til 2. plassen.

– Det var nær, men Filip som leverte feilfritt fortjente seieren. Jeg bruker nok litt tid på å fordøye tapet, men det er mitt beste NM resultat. Jeg allerede meldt meg på neste konkurranse i Gøteborg i januar, og håper at det ikke blir innført nye koronarestriksjoner som hindrer gjennomføring av konkurranser. Jeg studerer industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU, men dette studieåret er jeg i Tyskland og studerer økonomi og finansfag ved Universitetet i Mannheim. Planen er å reise litt rundt i Europa og delta på konkurranser i Rubiks kube i helger.

Det skal være EM i Rubiks Kube i København til sommeren, og der er målet å få medalje i enhånds løsning, oppsummerte Rubiks Knut, før han reiser tilbake til studiene i Mannheim.

Kommentarer til denne saken