Lanserer sitt eget øl: – Vi har fått med oss mange gode medhjelpere

Ole Magnus Holm og Trond Nielsen i Kulturbrakka i Ås med det nye ølet som vil være klart til de første gjestene får komme inn i lokalet på nyåret.

Ole Magnus Holm og Trond Nielsen i Kulturbrakka i Ås med det nye ølet som vil være klart til de første gjestene får komme inn i lokalet på nyåret. Foto:

Når Kulturbrakka åpner dørene i 2021, vil det være med eget øl fra Ølsmia i Vestby, med en utflytta åsgutt som bryggemester.  

DEL

– Det handler i bunn og grunn om at vi har vært så heldige å få med oss så mange gode medhjelpere. Det starta med at Tangen & co sponsa oss med en liten miniscene, som vi skal ha trubadjurer og slikt på. De driver også bryggeriet Ølsmia, forteller Ole Magnus Holm til Ås avis.

«Brakkeøl» vil komme i salg så snart de har blitt ferdige med lokalet, og når tidene tillater at Kulturbrakka kan ha arrangementer.

– Pandemien er begrensninga. Vi kunne åpnet tidligere, men vi har ikke hatt dårlig tid i og med at vi ikke kan ha normale åpningstider før ut på nyåret en gang, når vaksina har blitt satt i gang og det er nedgang i smittetallet.

Utsatte arrangementer

Holm er klar på at de skal gjøre alt etter boka, uten å utsette seg selv eller andre for unødvendig smitterisiko.

Han forteller at Kulturbrakka jobber for å få en permanent skjenkebevilling på plass før de åpner, men røper at de allerede har fått godkjent midlertidige skjenkebevillinger for planlagte arrangementer tidligere i høst.

– På grunn av koronasituasjonen ble det ikke noe av de arrangementene, dessverre.

Rett hjem i karantene

Bryggerimester Richard Tangen i Ølsmia er for tida i Fillipinene, hvor han den siste halvannen måneden har vært på jobbreise.

– Jeg bygger maskiner for å grave ned fiberoptiske kabler på havbunnen, sier han til Ås avis.

Han reiser hjem lille julaften, og må dermed tilbringe hele jula i karantene.

– Ølbrygginga starta som en hobby. Den tredje juledag for seks år siden, med tre i promille, i et industribygg i Vestby, fant jeg og noen kamerater ut at vi skulle starte vårt eget bryggeri.

Det var i begynnelsen tenkt å kun være på hobbybasis, men de siste fem årene har de levert øl profesjonelt, på sida «vanlige» jobber. De leverer øl til eventer, selskaper, puber og restauranter i østlandsområdet.

Richard Tangen er for tida i Fillipinene, hvor han har vært på jobbreise. Han røper overfor Ås avis at han glemte å ta med seg barbermaskina, og er dermed klar til å spille rollen som julenisse når han kommer hjem til lille julaften.

Richard Tangen er for tida i Fillipinene, hvor han har vært på jobbreise. Han røper overfor Ås avis at han glemte å ta med seg barbermaskina, og er dermed klar til å spille rollen som julenisse når han kommer hjem til lille julaften. Foto:

Ungdomsvenner

Grunnen til at Tangen har engasjert seg med å levere øl til Kulturbrakka, er at han tilbrakte ungdomsårene i Ås. Dermed er Nielsen og Holm gamle kompiser av ham.

– Det er gøy bidra litt når jeg har muligheten, sier han.

«Brakkeøl» er av typen american pale ale.

– Det er et godt all around-øl, og faller i smak både hos IPA-fantaster og hos dem som helst drikker pils. Det er et allright festøl, og helt perfekt for Kulturbrakka.

– Hvor stor blir produksjonen?

– Vi får se hvor aktive de er på å selge. Vi er bare leverandør av øl.

Alkoholsalg viktig

Tangen forteller at de har kapasitet til rundt 60.000 liter øl i året, men at han ikke regner med at brakka greier å selge så mye. Dessuten har de 23 andre øl de også produserer.

Holm i Kulturbrakka sier til Ås avis at omsetning fra alkoholsalg kommer til å bli viktig for dem.

– De største inntektene får vi nok i baren. Det som kommer inn i inngangspenger, er det som dekker utgiftene til de som står på scena, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken