Englene kommer i små sølvgrå biler

DEDIKERTE MEDMENNESKER: Roger K. Abrahamsen roser  hjemmesykepleien i Ås.

DEDIKERTE MEDMENNESKER: Roger K. Abrahamsen roser hjemmesykepleien i Ås. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDet generelle nyhetsbildet har sjelden oppslag av hyggelig og positiv karakter. Det kan vi forstå fordi det er mer dagsaktuelt å skrive om forskjellige konkrete hendelser. Ofte er disse av det negative slaget. Hyggelige og uproblematiske innspill er ganske sjeldne. Innspill som gir uttrykk for beundring og takknemlighet ser jeg nesten ikke.

Dette er en hyllest til hjemmesykepleien i Ås.

Etter at jeg ble enkemann for 4 år siden, er jeg mye ute og spaserer alene forskjellige steder i Ås, både tidlig og sent og på alle dager. Ofte er jeg nesten alene langs veiene. Men bare nesten. Hjemmesykepleiens små sølvgrå biler, med Ås kommunevåpen på døra, farter nesten lydløst og umerkelig frem og tilbake mellom boliger der pasienter med forskjellige behov for sykepleie venter.

De små bilene er alltid på farten, i all slags vær, fra det ene besøket til det andre, men de gjør ikke mye ut av seg. Stille, rolig, men presist til avtalte tider dukker de opp hos pleietrengende, ofte enslige eldre. I bilen finner vi godt kvalifiserte sykepleiere som utfører en særdeles viktig jobb i samfunnet. De er i spesielt viktig for dem som får besøk.

For mange kan disse besøkene være den eneste kontakten med andre mennesker gjennom lengre perioder. Besøket er livsviktig og selvsagt også kjærkomment. Vi som har fått oppleve disse fagpersonene, og deres fremragende yrkeskompetanse, er dypt takknemlige for deres innsats og for måten de utfører sine oppgaver på.

Dette er en type tjeneste som bare noe meget dedikerte medmennesker kan utføre på en så profesjonell måte, til enhver tid gjennom alle døgn.

Gjennom syv måneder, før hun gikk bort, hadde min kone besøk av hjemmesykepleiere til avtalte tider i løpet av uka. Disse utførte mer avansert sykepleie enn den pleie jeg kunne gi. Vi var alltid godt forberedt til besøket, og så frem til at nødvendig stell skulle uføres. I turnusarbeid er det naturlig at det ikke kan være den samme sykepleieren som kommer hver gang, men dette behøvde vi ikke å bekymre oss over fordi alle som kom var like elskverdige, dyktige og profesjonelle.

I mitt hode ble de engler som min kone var helt avhengig av.

Punktligheten var også imponerende, særlig når en tenker på at alle de forskjellige besøkene ikke alltid kunne gjennomføres i løpet av planlagt tid. Hos noen kan det være behov for mer tid. Om en forsinkelse oppsto, fikk vi et varsel om at besøket hos ville bli noe forsinket, og vi kunne falle til ro uten å bli ekstra stresset.

Også ved ekstraordinære behov var det mulig å få hjelp raskt. Hjemmesykepleien var også i stand til, uten at vi tok initiativ, å dimensjonere pleien etter det behov som etter hvert oppsto.

Mange tar en slik tjeneste for gitt. Den betraktes som et krav vi har i vår velorganisert velferdsstat. Det er imidlertid ikke gitt at det alltid skal finnes godt kvalifiserte sykepleiere som er interessert i å arbeide innen hjemmesykepleien. Det er et meget ansvarsfullt, krevende og til dels ensomt arbeid. Sykepleierne må kunne ta mange avgjørelser på stående fot. De gjør dessuten gode observasjoner av den pleietrengende.

De utgjør en sikkerhet som en kanskje ikke tenker så mye på, men de ser jo eventuelle endringer i pasientens helsetilstand. Ved forverring kan de sørge for at det iverksettes nødvendige og kanskje livreddende tiltak. Om en har behov for hjemmesykepleie, er en med andre ord i meget gode og kyndige hender og i et system som utgjør et godt sikkerhetsnett.

Disse englene er ikke på noen måte lønnsledende og deres eventuelle lønnskrav hører vi heller ikke noe om. Er de for beskjedene?

Jeg føler en stor takknemlighet til disse profesjonelle medmenneskene som nesten umerkelig farter rundt i kommunen til enhver tid på vei til neste pasient. Denne følelsen kommer hver gang jeg, på mine mange spaserturer, observerer en av disse små sølvgrå bilene med kommunevåpen på døra.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags