Nyttårshilsen, men ikke til oss eldre

Arne Ellingsberg.

Arne Ellingsberg. Foto:

Av

Hjemmet ditt er det nye sykehjemmet, skriver Arne Ellingsberg.

DEL

MeningerKongens og Statsministerens hilsener.

Ved overgangen fra 2019 til 2020 har Kongen og Statsministeren som vanlig gjort sine plikter; å summere opp det de mener er viktig for oss borgere å bli minnet om fra året som gikk, og hva om fremtiden. Det gjorde de på en fin måte. Her et forsøk på en oppsummering.

Kongen kunne ikke unngå å minnes det som personlig har berørt ham og hans familie nå ved jul. Ellers minte han om at vi er i et samfunn i endring; ungdommen, nye kulturer og klimaproblematikken. Hva med oss eldre? Ingen ting!

Som tidligere har kongefamilien vært glade i å reise, og har opplevd folket; også de mange små lokalsamfunn. Kongens konklusjon var at det er her vi opplever livskraften som bor i enkeltmennesker; å få brukt seg selv. Vi skal gjøre alt vi kan for å se denne kraften i hverandre og løfte den frem. For summen av enkeltmenneskers livskraft er samfunnets levedyktighet. Det er Kongens, en eldre manns visdom. Tusen takk!

Statsministeren kunne selvsagt heller ikke unngå ovennevnte tragedie. Hun var ellers opptatt av ungdommens utfordringer; barnefattigdom, frafall i skolen, psykisk helse; særlig blant jenter. Vi vet ikke hvorfor, men vi vet èn ting: «Det å bry seg om hverandre er alltid viktig», sa hun. Enig; men noen hyggelige ord om eller til oss eldre, savnet jeg.

Hva kan vi eldre vente oss fremover?

Da det ikke var hilsener eller noe om fremtiden for oss gamle i Kongens og Statsministerens hilsener, tør jeg referere litt av hva vi kan vente oss ifølge serien «Digital eldreomsorg» i Aftenposten ved årsskiftet. Konklusjon: «Ny teknologi vil snu opp ned på livet som gammel.»

På sykehjemmene er kamera- og sensorløsninger på full fart inn. Våkner du i sengen og reiser deg opp, ser «kontoret» dette straks. Kameraene kan sjekke din tilstand uten at du aner det. Vil du like å bli kameravåket når du ligger og sover?


Mange eldre er glade i dyr, særlig i små hunder. Nå er robotselen Paro blitt en løsning. Kan en kunstig hvit sel med myk pels, mange sensorer og robotsjel gi samme glede som en koselig hund? Ja, sier forskerne; spesielt for dem med alvorlig demens og treg responsevne.

Hjemmet ditt er det nye sykehjemmet. Sensorløsninger kan måle blant annet hjertefrekvens, oksygenmetning i blodet, blodtrykk og pustefrekvens. De kan registrere hvordan sykdom utvikler seg, og det finnes digitale enheter som gir riktige medisiner til rett tid. Egne helseapper vil føre tilsyn med deg og minne om alt fra kosthold til daglige øvelser. Sykepleierne spares mye omtanke og arbeid. Alt registreres på «kontoret». OK. Men….

En hånd å holde i, en varm klem.

Det er bra med tekniske hjelpemidler, men dette er også viktig; for en ensom eldre person i sin siste livsfase, kanskje det viktigste. Vi er sosiale vesener med følelser.

Godt nytt år, med eller uten digitale hjelpemidler.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags