Gå til sidens hovedinnhold

Donald Trump kommer til å vinne valget

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Nettavisen)

Uansett hvilken personlig mening man har om den Twitterglade amerikanske presidenten, så må man anerkjenne to ting. Han trigger først og fremst vår fascinasjon. Det andre er at han har tatt seg helt hit, og på den veien overkommet en hel rekke dommedagsprofetier fra folk som kaller seg eksperter.

Les også: Mer enn 70 millioner har forhåndsstemt i USA-valget

Først skulle han ikke stille, så skulle han ikke ha sjans til å vinne den republikanske nominasjonen, så skulle han ikke ha sjans mot Hillary Clinton, så skulle han bli senket av Russland-anklagelsene, etter det var det riksretten. Denne gangen er det Joe Biden som står i veien. Ifølge ekspertene er demokraten fra Delaware på vei mot en enkel seier i det kommende valget, og slutten for Trump er endelig nær.

De tar feil også den gangen her. Trump er storfavoritt til å bli gjenvalgt. Her er hvorfor.

De aller fleste baserer sine spådommer på de nasjonale målingene, som i motsetning til Norge betyr svært lite i USA. Valgsystemet i USA fungerer på en helt annen måte enn i Norge. Det avgjøres av hvordan det går i noen, relativt få vippestater. Nasjonalmålingene som Biden riktignok leder, betyr med andre ord veldig lite for hans totale vinnersjanser, selv om de i teorien skulle være noenlunde treffsikre.

Les også: Republikanerne kraftig ut mot Twitter under høring i Senatet

La oss se på vippestaten Michigan for å illustrere poenget. Der hadde Clinton tre uker før valget i 2016 et gjennomsnitt på over 11 prosent over Trump i målingene. Han sto allikevel igjen som vinner og fikk med seg alle 16 elektrostemmer. Akkurat samme fenomen forekom i flere andre vippestater hvor Trump overpresterte kraftig, særlig i den industrielle midtvesten.

Grunnen til at meningsmålinger alene er en dårlig indikator for valgresultatet er fordi det er mye de ikke tar høyde for. Det kreves mer informasjon enn målinger for å gjøre regnestykket komplett.

Alt peker på at Trumps velgere er mer entusiastiske enn Bidens. Det betyr konkret at de i større grad engasjerer seg i valgkampen banker på dører, deltar på kampanjemøter, hjelper andre å registrere seg, og ikke minst, går og stemmer. Trump har en sterkere nærhet til sine velgere, gjennom store valgmøter sammenlignet med Biden, som er svært tilbaketrukket.

Dette styrkes ytterligere hvis man ser på støtten under tidligere primærvalg.

Les også: - Tabbeuttalelse kan bremse Trump

I Michigans primærvalg 2020 så fikk Trump over tre ganger flere stemmer enn Obama fikk i 2012. Dette er også tilfellet for svært mange andre stater. Trump har historisk høy støtte innad i det republikanske partiet, hvor rundt 90% av medlemmene uttrykker sin støtte. Disse faktorene sammenlagt tyder på at energien og entusiasmen i Trumps velgerbase ligger på et nivå vi ikke har sett i moderne tid.

En undersøkelse fra New Hampshire viser at majoriteten av Trump supportere ikke viser sin støtte offentlig. 40% prater ikke med sine nærmeste om støtten de har. Dette forklarer mye av hvorfor mange Trump-supportere ikke ble plukket opp på meningsmålingene. De viser heller sin støtte ved å stemme. Det er umulig å si hvor mange sånne velgere det finnes i hele USA, men de er en reell faktor.

På tross av en pandemi så sier flertallet av den amerikanske befolkingen at de er bedre stilt nå enn for 4 år siden. Det er mindre stigmatiserende å svare «ja» på at man har det bedre, enn at man støtter Trump. Dette er en sterk historisk indikator som tyder på at folket er tilstrekkelig fornøyde med sin president for å gi han 4 år til.

En annen stor faktor som taler sterkt for Trump er de tidlige stemmene og registreringen av nye velgere i flere avgjørende vippestater, hvor republikanerne generelt sett overpresterer sitt nivå fra 2016, mens demokratene gjør det motsatte. Dette indikerer at Trump er på vei mot å gjøre et sterkere valg den gangen her.

Les også: Slik kan Barrett sikre at Trump får viktige valg-seire

Trump er utvilsomt veldig unorsk. Vi er vant med finslipte retorikere som helst ikke tråkker hverandre mer på tærne enn nødvendig. Trump på den andre siden er svært dirkete og politisk ukorrekt. Mange Amerikanere ser på Trump som en outsider, som de sender til Washington med ønske om at han ikke bare gjøre marginale endringer, men «drenerer sumpen» av karrierepolitikere og gjøre store endringer. Dette er noe som forsterker insentivet til å gå og stemme.

Trump gikk til valg i 2016 med en omfattende agenda. Uansett om man personlig liker de løfter han står for eller ikke, så har svært mange blitt gjennomført. Her er noen av de viktigste eksemplene

1. Store skattereformer - og kutt.

2. Lavere medisinpriser.

3. Sterk lønnsvekst som har løftet rekordmange ut av fattigdom.

4. USAs sterkeste sysselsettingstall på 49 år, deriblant rekordlav arbeidsledighet for minoriteter og kvinner – før pandemien slo til

5. En mer fredelig utenriks -og militærpolitikk.

6. Utryddet IS og annen ekstrem islamistisk terrorisme.

7. Styrket USA-Mexico grensen og bygget mye av muren.

8. Utnevnt rekordmange dommere til høyesterett og andre domstoler.

Les også: - Både Frihetsgudinnen og Trump har vendt dem ryggen

Man ikke nekte for at Trump ikke har levert mye av det han lovte. Biden har vært i Washington i 47 år, og mange amerikanske velgere vil finne det utfordrende å nevne hvilke politiske prestasjoner han står bak.

Budskapet til alle som ønsker å forstå og forutsi det amerikanske valget er derfor; målingene er bare en liten del av en hel rekke analytiske indikatorer som kan hjelpe oss med dette. Målingenes evne til å gjenspeile et fullverdig bilde av meningene, trendene og tendensene til de Amerikanske velgerne er veldig begrenset. De taler riktig nok i Joe Bidens favør, men Trump har derimot en hel rekke andre faktorer som taler i hans favør, som de aller fleste ikke kjenner til.

Bli derfor ikke overrasket når du våkner opp den fjerde november og ser at Trump er gjenvalgt med en majoritet på over 306 elektorstemmer.