Maraton mot korona

NY HVERDAG: Mange har fått en ny hverdag der både skole og jobb gjøres hjemmefra. Illustrasjon: Siv Grethe Bøhn-Pettersen i Dalane Tidende

NY HVERDAG: Mange har fått en ny hverdag der både skole og jobb gjøres hjemmefra. Illustrasjon: Siv Grethe Bøhn-Pettersen i Dalane Tidende

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tiltakene mot koronaviruset forlenges. I første omgang til påske. De knappe to ukene med unntakstilstand siden 13. mars har bare vært begynnelsen. Kampen mot korona er ikke en sprint, men et maraton. De tøffe takene må fortsette, og det er ingen som har full oversikt over hva konsekvensene vil bli. Kun i etterpåklokskapens lys vil vi se hvilke tiltak som faktisk fungerte.

Mange av oss har fått hverdagen snudd på hodet. Nå skjer alt i og rundt eget hjem. Alle de små og store reisene vi er så vant med å foreta oss er plutselig unødvendige, og i mange tilfeller direkte uønsket.

I disse prøvene tider skal vi rette en stor takk til dem som må gjøre en ekstra innsats for å holde samfunnet i gang. Lærere, helsepersonell, butikkansatt, logistikkmedarbeidere og bønder. Vi takker dere.

Ifølge helsemyndighetene øker antall smittede moderat. Foreløpig ser det ut til at vi har unngått en situasjon som i Spania og Italia, der antall syke og døde har økt eksplosivt over kort tid. Unngår vi en slik situasjon, er det en viktig seier. Så lenge antall syke holdes på et nivå helsevesenet vårt kan håndtere, har vi gode forutsetninger.

Næringslivet er hardt rammet. Mange bedrifter har måttet stenge helt ned. Selv med garantier og støtte fra staten vil krisa bety kroken på døra for noen. De fleste vil klare seg, men er nødt til å permittere alle eller de fleste av sine ansatte. Meldinger om permitteringer flommer inn til Nav. I dag er det over 1000 arbeidsledige i Ås kommune, en ledighet på 9,2 %. For kun en måned siden var tallet 256 arbeidsledige.

De langsiktige konsekvensene kan bli alvorlige, med internasjonal lavkonjunktur og økonomisk resesjon. Med riktige tiltak kan myndighetene demme opp for de verste konsekvensene og sikre at vi har et fungerende samfunn å gå tilbake til når koronakrisen er over.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags