Gå til sidens hovedinnhold

Margrethe mener kommunen feller friske trær: – Var en risiko, svarer kommunen

Margrete Larsen mener Ås kommune hugger unødvendig mange trær i Dysterlia.

ÅS: Kommunen har konkludert med at flere trær på friområdet i boligfeltet Dysterlia, er skadet eller har svakheter. Derfor har kommunen bestemt at trærne skal felles.

Nabo Margrethe Larsen er mener flere av trærne kommunen fjernet er friske og kunne ha blitt stående.

– Da kommunen hadde befaring her gjorde jeg det klart at jeg ønsket å beholde trærne. Det jeg ble fortalt, var at trærne hadde en soppsykdom og kunne falle på barn. Flere av trærne som nå er felt ser helt fine og friske ut.

Larsen hadde tidligere blitt lovet skriftlig varsel av kommunen om når trærne skulle fjernes, noe hun sier at hun ikke har fått.

Protest

Tirsdag morgen var mannskaper fra Ås kommune i sving med trefelling på friområdet. Margrethe Larsen reagerte kraftig og forsøkte å forhindre arbeidet.

– Nå er det felt mange trær uten antydning til sykdom. Skulle ikke Ås kommune være ekstra opptatt av miljøvern?, spør Larsen.

Farlige trær

Margrethe Fønhus Skeie, grøntfaglig rådgiver ved enhet kommunalteknikk i Ås kommune, sier til Ås Avis at trærne fjernes av sikkerhetshensyn. Det har blitt avdekket svakheter i trærne, sier hun.

– Grunnen til at kommunen tar disse trærne er fordi kommunen er ansvarlig for å skjøtte friområder. Skoler og barnehager er mye mer ute nå på grunn av korona og dette friområdet brukes nå av både skole og barnehage i nærheten. Vi har fått henvendelse om at det sto råtne trær der som kan falle ned. Ved en befaring så vi at det var trær som ikke er så trygge som de burde være.

– Friområdene skal være til nytte for friluftsliv og skal være trygge. Man kan ikke risikere at et tre som har en svakhet, viser seg å være svakere enn man trodde og faller ned på et barn, sier Fønhus Skeie.

Beklager

Fønhus Skeie beklager at Larsen ikke ble varslet om hugsten slik hun ble lovet.

– Det startet egentlig med en misforståelse. Larsen og andre som har tilknytning til friområdet skulle ha blitt varslet om at vi startet hugsten. Det har skjedd en glipp i kommunen som har ført til at hun ikke ble varslet, det beklager vi.

Kommentarer til denne saken