ÅS: Bare fire av ti 10-åringer at de tror de klarer å svømme 200 meter viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Norges Svømmeforbund og Redningsselskapet. Nå tar en lokal venninnegjeng opp kampen for svømmedyktighet hos barn.

Kristine Ask-Nilsen (19), Karen Helberg Munthe (16) og Marie Helberg Munthe (19) er alle tre gode venner og instruktører på Sommersvøm for barn i regi av Svømmeskolen i Ås. De håper flere vil melde barna sine på kurset.

Marie er tydelig i talen på hvor essensielt det er for barn å kunne svømme og være trygge i vann.

– Svømming er sporten du kan dø av å ikke kunne. Det er ekstra viktig nå på sommeren fordi vi ser at det er så mange drukningsulykker. Jo tidligere barn blir trygge i vannet, jo bedre er det.

Jentene synes det aller beste er å se at barn synes det er gøy å bli trygge i vann.

– Det er stas å få lov til å hjelpe ungene på veien. Men det vanskeligste er de gangene både ungen og foreldrene er skeptiske til at barnet skal lære seg å svømme, forteller Marie.

Plass til flere

Kristine forteller at tross stor pågang er det fremdeles flere ledige plasser på flere av sommerens svømmekurs for barn. Hun håper flere vil bli med på de neste kursene.

– Det hjelper ikke å bare vurdere å melde på ungen sin, man må faktisk gjøre det. Å lære seg å svømme er ekstremt viktig. Vi har kurs fra fem år og oppover, så det er ingen grunn til å vente til ungen er stor.

Kursene har mange ulike nivåer, noe Marie håper gjør at alle finner noe som passer for dem.

– Vi har mye forskjellige nivåer hvor hval er det laveste. Der skal ungene lære å få hodet under vann og dykke uten at de blir redde. På senere kurs lærer man blant annet teknikker for å flyte, grunnleggende beinspark og krål.

Nyttige erfaringer

De tre venninne har kjent hverandre lenge og godt på svømming sammen siden de var små. Karen forteller at det gir mye glede og gode erfaringer å lede kursene.

– Dette er en kjempefin mulighet for meg og andre unge til å teste ut arbeidslivet på en trygg og god måte. Marie har ledet disse kursene i tre år allerede, og hun har vært veldig fornøyd.

Marie nikker og sier seg enig med venninnen. Hun tror det er de forutsigbare rammene som gjør jobben som instruktør så givende.

– Du vet hvilke dager du skal jobbe og alt er veldig forutsigbart. Jeg vet i hvert fall hva jeg skal gjøre til enhver tid og det kjennes veldig bra. Det gir også mye glede å lære svømming som vi har holdt på med hele livet videre.

– Er en idrett på lik linje med fotball

For jentene er det viktig at ungene trives på svømmekurset. Som instruktører har de vært gjennom grundig opplæring og de er profesjonelle svømmere selv.

– Vi oppfordrer foreldrene til å stole på oss og at vi kan jobben vår. Ingen skade vil skje ungen mens de er i vannet fordi vi passer veldig godt på.

Det er også et annet poeng Marie brenner for å formidle. Svømming er nemlig ikke bare kos og gøy, men også noe man kan drive med profesjonelt.

– Mange tenker svømming kanskje bare er en fritidsaktivitet, men vi er mange som driver med det profesjonelt. Dette er også en idrett på lik linje med fotball, avslutter 19-åringen.