Minneord Fred Hallager Juul

Fred Hallager Juul. Bildet er fra Østlandets blad i 1974.

Fred Hallager Juul. Bildet er fra Østlandets blad i 1974. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerFred Hallager Juul på Nøstvedt døde den 1. oktober i år, og med han har en positiv og vital Ås-borger gått bort. Fred var en mann som likte å være aktiv ute i skog og mark, og han likte det som var ekte. Han hadde stor innsikt i historien vår, og ikke minst det «å ta vare på» var en av hans store interesser. Han så bl.a. verdien i gammelt håndverk og i mye av det kvalitetsarbeidet som gjerne finnes i gamle bygninger; og ikke minst innen dette området har han med sine mange gjøremål satt spor etter seg.

Flere gamle bygninger har han tatt vare på og satt i stand, og for oss her i Ås er det naturlig å peke på hans innsats i forbindelse med gamle Brønnerud som var den første faste skolen i Ås hovedsogn. Skolen startet her i januar 1849, men i tillegg var dette også «herredshus» - som det het den gang - altså vårt første kommunehus frem til 1914, da murbygningen Åsgård sto ferdig. I bygningen på Brønnerud holdt dessuten Fattigkommisjonen til, og i 1859 startet Aas Sparebank sin virksomhet her. Virkelig et bygg med historie vel verd å ta vare på.                                                                                                     

Dessverre brant bygningen i mars 2002; den ble dessverre stående uten å bli så godt tatt vare på, snø og regn gjorde sitt. Jeg var formann i Ås Historielag på den tiden og prøvde å få kommunen til å ta litt tak, men her var det delte meninger om bevaring - det fantes også stemmer for å rive.  Da kom Fred til hjelp.                                                                                                             

Fred kontaktet meg 17. mai 2003 ved Falsenstøtten, han syntes det var ille at ikke noe ble gjort med gamle Brønnerud, han mente man iallfall burde lagt noen plater på taket, «og gamle bølgeblikkplater har jo jeg liggende hjemme, kanskje fått på noe av det» - om jeg ville?       Jeg trodde nesten jeg hørte feil. Men Fred mente alvor, og vi tok en tur til ordfører J. Alnes hvor Fred sier at han gjerne kan gå inn å gjøre noe her for å hjelpe – og slik ble det. Fred satte i gang med å rydde hele området både inne og ute, og det var ikke småtteri, det ble mange lass. Han fikk også vekk vann i kjelleren som gjorde at huset var veldig rått, og han åpnet gulv som var fulle av sopp. Tømmeret i huset ble stivet av og mye arbeid ble utført – han hadde med seg snekker som bygde tak, Fred betalte alt av egen lomme, et betydelig beløp la han ned her. Panelet var råttent, så huset ble stående med tømmeret bart og er i dag godt tørket og luftet. Lenge nok - alt har tatt veldig lang tid, men i dag er en aktiv gruppe i gang med arbeidet for å få satt huset tilbake i sin opprinnelige stand, slik at gamle Brønnerud kan få lov til å leve videre som grendehus for Vestbygda. Mye arbeide gjenstår, men iallfall - bygningen ble ikke borte, den står der fortsatt som et viktig historisk minne i kommunen vår, og det kan vi si en stor takk til Fred for.

Takk for at du var den du var, Fred – positiv og med pågangsmot, du skal ikke bli glemt.    Fred være med ditt minne.                                                                                                                                     

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags