ABONNER PÅ ÅS+ I 8 UKER FOR BARE 49 KRONER OG FÅ TILGANG PÅ ALT DIGITALT STOFF

ÅS: Han rakk å oppleve den store hyldningskonserten i kulturhuset i november 2013. 5. desember 2014, tolv dager etter han fylte 96 år, gikk han bort og fikk en høytidelig bisettelse samme sted.

LES OGSÅ: Her tar Ås farvel med visekunstner Josef G. Larssen

Nå ønsker lokale musikere fra Ås igjen å hylle Ås' store visekunstner, Josef G. Larssen. "Leve i Stunda" er navnet på konserten som arrangeres lørdag 9. april i Ås kulturhus.

Forlangte hit-tekster

Ås har satt pris på Larssen sine tekstskatter flere ganger før.

- To konserter med Josefs tekster ble arrangert med fem års mellomrom på UMB og Ås stasjon. Men den første konserten med lokale Ås-musikere var i 2013, forteller Ås-trubadur Lars Mannsåker, som er en av dem som står bak lørdagens konsert. 

LES OGSÅ: HYLLER JOSEF G. LARSSENS VISETEKSTER

Det nye denne gangen er at Vestlands-sporet i diktningen hans følges nærmere opp.

- Skuespiller Claus Sellevoll som var en god venn av Josef, skal fortelle historier. De møttes årlig i forbindelse med vestlandsrevyen "Singel og sand".  Sellevoll turnerte nylig med en Ivar Medås-forestilling, forteller Mannsåker.

Medås og Larssen skal ha hatt et særdeles humørfylt forhold, som vi vil få et muntert innblikk i under konserten.

- Josef mottok flere krasse brev fra Medås der han forlangt at Larssen skulle skrive tekster som kunne gi ham flere hit-sanger, ler Mannsåker.

"Skigardsvise"

Den kanskje mest kjente Josef G. Larssen-tolkeren, Stanley Jacobsen, kommer tilbake til Ås på lørdag.

Vi kan forvente oss interessante anekdoter, f.eks. om den aller mest kjente visa Jacobsen framførte, "Skigardsvise".  

- Dette var Jacobsens egent tekst og Josef kunne bli lettere irritert når folk til stadighet trodde han også hadde skrevet denne teksten, forteller Mannsåker.

Men at sangen, som ble skrevet til NLH-revyen "Kutt-i-kula" fra 1974, skulle bli en av de mest folkekjære sangene i Norge, kan man delvis takke Larsen for.

- Denne sangen må du spille inn på plate, sa Larssen til Jacobsen, og sånn ble det.

- Faktisk ble den spilt inn hjemme hos Josef G. Larssen i Ås. Sangen markerte starten på et livslang samarbeid, forteller Mannsåker.

"Kjære lille Ås"

Flere kjente artister stiller opp på i kulturhuset på lørdag, alle med et forhold til Josef G. Larssens tekster.

- Etter forrige konsert ble vi kontaktet av visesanger Anne Marie Kvien, en annen tolker av Josef sine tekster. Hun skal synge "Leve i stunda". Hun traff og utviklet et vennskap med Josef gjennom deltagelsen på årlige konserter på Moertunet sykehjem i Ås.

Den unge progrock-vokalisten Bendik-Hvoslef Eide deltar. Det samme gjør Siw Christiansen og Harriet Müller-Tyl fra gruppa "40".

- De skal framføre "Kjære lille Ås", Josef sin hyllest til bygda vår, sier Mannsåker.

LES OGSÅ: Ungt Follo-band debuterer med «ambisiøst konseptalbum»

Han kunne lage de mest rabiate, tøysende og saftige sangene. Men i neste stund kunne han være poetisk

Lars Mannsåker

Rørende versjon

Mange ble rørt av Helene Bjørneby sin versjon av Larssens gjendikting av Tove Jansons "Høstvise" under 2013-konserten. Hun kommer tilbake til kulturhuset på lørdag. Det samme gjør barnebarnet til Josef, Per Vidar Gornitzka Anfinnsen, en ung skuespillerstudent.

- Han framførte Josef sine tekster for første gang under konserten i 2013, forteller Mannsåker.

Håkon Paulsberg er et kjent navn i Ås. Han jobbet i flere år på NLH, og var en personlig venn av Josef G. Larssen.

- Paulsberg er ikke minst kjent for sitt samarbeid med Jan Erik Vold om Prøysen- og Vreeswijk-viser, og har satt melodi til flere av Josefs tekster, sier Mannsåker.

Ingen sørgekonsert

En vesentlig forskjell fra minnekvelden i 2013, er selvsagt at den gangen satt Josef G. Larssen selv i salen.

- Hadde han falt og slått hodet og brukket håndleddet og var litt preget av det. Men samtidig var han vanvittig klar. Det var en skikkelig gnist. Han var full av action og treffende replikker, minnes Mannsåker, som selv ble kjent med Larssen kort tid før konserten.

Den gang ble det en blanding av mye latter og noen tårer. Arrangørene vil prøve å gjenskape noe av den samme stemningen på lørdag. Men det er ingen sørgekonsert som skal arrangeres i Ås på lørdag, hevder Mannsåker. Det går ikke når man beveger seg i Larssens frodige viselandskap.

- Man får høre radioslagerne hans, som "Det blir andre boller når papen kjem heim" og "I morgon, i morgon, men ikkje i dag".

Mannsåker trekker fram "Soga om han Smed-Sivert", en sang om et hjemmebrentapparat som går i lufta.

- Han kunne lage de mest rabiate, tøysende og saftige sangene. Men i neste stund kunne han være poetisk, som i "Leve i stunda" eller "La orda teie". Det er nesten ikke til å tro at det er samme person som har skrevet alle tekstene. Så mye rommet han.

Viseskatt

Det er i det hele tatt en enorm viseskatt vi får et innblikk i på lørdag.

- Josef har skrevet 280 sanger som er registrert hos Tono. Alle tonesatt av andre artiser, med unntak av to melodier som han skrev selv under pseudonym.

Hele konserten blir tatt opp og bevart for ettertiden, som et dokument over den største visekunstneren Ås har fostret.

"Leve i stunda" - minnekonsert for Josef G. Larssen

Musikalsk deltegelse: Stanley Jacobsen, Håkon Paulsberg, Claus Sellevoll, Anne Marie Kvien, Emelie Anne Hollow, Per Vidar Gornitzka Anfinnsen, Harriet Müller-Tyl, Siw Cathrine Christiansen, Odd Vangen, Dag Bergersen, Bjørn Sandnes, Bendik Hvoslef-Eide og Helene Bjørneby

Konfransier: Einride Berg

Orkesteret består av: Svein Erik Martinsen Ånestad (gitar), Daniel Lind (bass), Freddy Holm (lap steel/mandolin), Terje Meisingset (tangenter).