Gå til sidens hovedinnhold

Mutert koronavirus og nedstengning – Dette vet vi

Nordre Follo stenger ned. Kriseledelsen i Ås møtes fredag ettermiddag.

ÅS: Torsdag ble det påvist tilfelle av en mutert variant av koronaviruset ved Langhus Bo- og Servicesenter i Nordre Follo kommune.

To personer er bekreftet døde av det muterte koronaviruset.

Denne varianten av koronaviruset ble først oppdaget i Storbritannia. Det er ikke påvist mutert koronavirus i Ås kommune.

Nordre Follo kommune kunngjorde fredag at hele kommunen stenger ned, slik Norge gjorde 12. mars 2020. Nedstengningen skal vare frem til torsdag 28. januar. Alle butikker med unntak av dagligvarebutikker, apotek og bensinstasjoner må holde stengt.

Ordfører Ola Nordal sier at situasjonen er alvorlig. Fredag ettermiddag vedtok kriseledelsen i Ås kommune å innføre rødt nivå på alle skolene i kommunen fra 25. til og med 29. januar.

Kl. 13.30 startet et møte mellom kommunene rundt Nordre Follo, blant annet Ås, og statsforvalteren i Viken (tidligere fylkesmann) om mulige tiltak.

kl. 14.30 fredag møtes kriseledelsen i Ås kommune for å diskutere hvordan Ås kommune skal respondere på

kl. 14.30 fredag holdt Helsedirektoratet en pressekonferanse. Helsedirektør Bjørn Guldvog sa der at det muterte koronaviruset kan spre seg 70% raskere enn viruset som i dag er utbredt i Norge.

Guldvog sa også at et nytt møte mellom kommunene rundt Nordre Follo, statsforvalteren og helsemyndighetene skal starte kl 17 fredag ettermiddag.

Guldvog sa at han ikke tror en full nedstengning i hele regionen er aktuelt.

LES MER OM SAKEN:

Les også

Innfører rødt nivå på alle skolene i Ås

Les også

Ås-bosatt person med tilknytning til sykehjem med utbrudd av mutert virus har testet positivt

Les også

Helsedirektøren om det muterte viruset: – Kan være 70 % mer smittsomt

Les også

Utbrudd av mutert koronavirus i Follo – Stenger ned en hel kommune

Les også

Ordfører Nordal: – Alvorlig situasjon

Les også

To døde etter utbruddet av mutert koronavirus i Follo

Fakta om koronautbruddet i Norge

* 544 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80-89 år gamle, og 53 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

* 27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Til nå har 71.971 personer mottatt første dose, og 1.873 har mottatt dose to.

* 60.410 personer har siden februar fått påvist smitte av koronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) fredag. 3.240.001 tester var fram til torsdag utført i landet.

* Gjennomsnittsalderen til dem som har fått påvist smitte, var torsdag 37 år. Det er 32.083 menn som har fått påvist smitte, og 28.327 kvinner.

* Smittetallet, eller R-tallet, sier hvor mange en smittet person smitter videre. Siden 4. januar har det gjennomsnittlige R-tallet vært på 0,7, ifølge FHI.

* 131 koronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det er seks flere enn dagen før.

* Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse Midt-Norge 7, Helse nord 4, Helse Sør-Øst 105 og Helse vest 15.

* 21 pasienter fikk på fredag behandling i respirator. Det er to færre enn dagen før.

* I alt 458 pasienter hadde fram til torsdag vært innlagt på intensivenhet.

(Kilder: Helsedirektoratet, FHI)

(©NTB)

Kommentarer til denne saken