NMBU: På søndag er det åpen dag på veterinærhøyskolen, med guidet tur rundt i bygningen.

Den nye Veterinærbygningen hadde sin offisielle åpning 1. september 2021. Den består av åtte sammenhengende bygg med til sammen 2400 rom. Bygningene inneholder blant annet auditorier, laboratorium, dyresykehus, forskningsfasiliteter med akvarier og andre spesialarealer.

- Arkitekten bak denne bygningen vil være med på omvisningen, og det vil bli vist fram både arkitektur, kunst og historie, forteller dekan Anne Storset.

Hun viser hvordan en del av kunsten i bygningen er integrert i arkitekturen, og peker på gulvet i selve foajeen, der kunstnerne Elise Storsveen og Jon Gundersen har laget et riss av de mytiske hestene Sleipner, Pegasus og Enhjørningen.

- De store flatene og den luftige arkitekturen her gjør at dette er et godt bygg å være i, konstaterer dekanen.

Gammelt møter nytt

Litt lenger opp i bygningen henger fotografiene til kunstfotograf Line Bøhmer Løkken. Hun har tatt bilder av området der bygningen står nå, før den ble bygd, og også bilder fra Adamstuen den gang veterinærhøgskolen lå der.

- Slik blir det gamle og det nye bundet sammen, sier Storset.

Selve dyresykehuset vil ikke bli vist fram denne søndagen, av hensyn til dyrene. Men det vil likevel bli mye å se på. For de som er historieinteresserte, er det et helt komplett veterinærkontor som tilhørte amtsveterinær Jens Kjos-Hanssen (1878 - 1946), med instrumenter og medisiner og alt som ellers hørte til en veterinærpraksis på begynnelsen av forrige århundre.

Ønsker du å delta på omvisninge? Fristen går ut fredag klokken 14.