[BROOM.NO] Lurer du hvem som eier en bestemt bil? Eller hvilke kjøretøy en privatperson eller en bedrift har registrert på seg?

Det kan du nå finne ut, helt uten kostnad. Statens vegvesen ruller nemlig ut nye selvbetjeningsløsninger.

Fram til nå har det vært mulig å finne ut hvem som eier et bestemt kjøretøy, men da via en SMS-tjeneste du må betale for.

– Med de to nye tjenestene "Finn kjøretøyets eier" og "Sjekk andres kjøretøy", kan du nå finne kjøretøyinformasjon for et gitt kjøretøy, og også se hvilke kjøretøy en privatperson eller bedrift eier, uten at det koster deg noe. Så irriterer du deg over en feilparkert bil kan du nå bare logge deg inn via "Din side" og raskt finne ut hvem du skal kontakte, sier Jeanette Rognstad Munkelien Nordan, rådgiver i Statens vegvesen.

Få opp eierhistorikk

I de nye tjenestene kan du også se hvem som eventuelt er medeier eller leasingtaker av kjøretøyet, og den meget etterspurte informasjonen om kilometerstand for kjøretøyet er også tilgjengelig her. I løpet av høsten vil det i tillegg bli mulig å få opp hele eierhistorikken for et gitt kjøretøy, fra første registrering til nå.

Kilometerstand som blir rapportert inn til Statens vegvesen ved EU-kontroll (periodisk kjøretøykontroll), ligger ikke lenger åpent tilgjengelig på nett.

Regnes som personopplysninger

– Disse opplysninger er svært etterspurt informasjon, men er personopplysninger og vi kan ikke gå på akkord med personvernet. Datatilsynets vurdering er at slike data ikke bør være åpent tilgjengelig. Det er flere aktører som sammenstiller informasjon om kilometerstand og annen informasjon i ulike apper og nettsider, sier Monika Omholt, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, i en pressemelding.

– Skal du kjøpe et brukt kjøretøy, er kilometerstanden på kjøretøyet viktig informasjon. Derfor vil kilometerstanden fortsatt være tilgjengelig, men du må da bruke den nye tjenesten vår på Din side på vegvesen.no for å hente ut dette, sier Omholt.