Nå må vi ta vare på hverandre

SAMMEN MOT KORONA: Ås Avis ved redaktør Henrik Christie og journalist Åsmund Løvdal Austenå.

SAMMEN MOT KORONA: Ås Avis ved redaktør Henrik Christie og journalist Åsmund Løvdal Austenå. Foto:

Av

Korona-viruset har skapt en krise, men også en mulighet for det norske samfunnet til å vise seg fra sin beste side.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Korona-viruset har spredt seg raskt. Myndighetene har innført tiltak og inngrep ulikt noe annet vi har sett i fredstid. Idrett og kultur har stoppet opp. Mange bedrifter opplever nå en krise. Som samfunn må vi dra lasset sammen for å komme gjennom denne spesielle tiden.

Vi skal ikke få panikk, men vi skal ta vare på hverandre og stå sammen (på trygg avstand, selvfølgelig).

Mange av oss vil nok komme upåvirket fra denne spesielle tiden. De fleste som blir smittet vil bli friske. Men de eldre, personer som allerede er syke, har nedsatt immunforsvar eller har dårlig helse er spesielt utsatte. Disse må vi tenke på, ta hensyn til og støtte.

Flere har allerede meldt seg frivillig til dugnad for personer so trenger bistand, også her i Ås. Det er flott at så mange ønsker å bidra med noe positivt.

Vi skal støtte de ansatte i helsesektoren og i pleieomsorgen, som er vår førstelinje. De jobber hardt og med risiko for selv å bli smittet. Den aller beste måten vi kan hjelpe dem på, er å gjøre vårt for å begrense spredningen av viruset. Senker vi farten på spredningen, beskytter vi primærhelsetjenesten mot overbelastning.

Næringslivet sliter. Handel av annet enn dagligvarer svikter og tjenesteyting er begrenset til et minimum. For mange små bedrifter betyr det store inntektstap. Allerede har mange blitt permitterte og NAV melder om stor pågang. Ringvirkningene er uoversiktlig og kan bli svært alvorlige.

Stortinget har blitt enige om en nasjonal krisepakke og regelendringer. Det er positivt at permitterte sikres full lønn i 20 dager, ikke 2, slik regjeringen først foreslo. Pengesekken åpnes for å demme opp for økonomisk krise.

Det kan se mørkt ut nå, men det blir bedre. Samfunnet er satt på en stor prøve, både nasjonalt og lokalt her i Ås. Nå er det unntakstilstand. Alle bør slutte opp om tiltakene slik at vi kan gjøre dem unødvendige så raskt som mulig. Vi skal stå sammen, vise ansvar og solidaritet med våre medmennesker. Nå må vi ta vare på hverandre.

Artikkeltags