Når applausen stilner

Krisen viser tydelig hvem vi ikke klarer oss uten i samfunnet, skriver Kristine Lien Skog og Kjersti Bakkebø Fjellstad i Ås SV i anledning 1. mai. Bildet er fra 1.maitoget i 2019.

Krisen viser tydelig hvem vi ikke klarer oss uten i samfunnet, skriver Kristine Lien Skog og Kjersti Bakkebø Fjellstad i Ås SV i anledning 1. mai. Bildet er fra 1.maitoget i 2019. Foto:

Av

1. mai er en kampdag og en festdag. I år blir festen annerledes enn vi er vant til, det gjelder også i Ås. Men kampene for arbeidsfolks rettigheter og solidariteten med hverandre er viktigere enn noensinne.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kriser avslører mye om et samfunn. Koronakrisen er en av de største krisene på lenge, og hvordan vi møter den forteller mye om samfunnet vårt. Vi har vist hverandre solidaritet, der mange er villige til å stille opp for hverandre. Frivillige tar ansvar, våre ansatte omstiller seg for å prioritere helse og sørger for at så mye som mulig kan fortsette. Vi tar vare på hverandre og fellesskapet, og få klager på skattepenger nå.

Krisen viser også at samfunnet vårt er sårbart, og at forskjellene mellom folk fort kan forsterkes. 430.000 mennesker er helt eller delvis arbeidsledige, og mange bor i Ås. Det er gjerne kvinner og lavtlønnede som blir permittert først. Felleskapet må både ta vare på de som faller utenfor og sikre at vi kommer oss gjennom krisen på en best mulig måte. Dette har SV kjempet for på Stortinget.

Krisen viser tydelig hvem vi ikke klarer oss uten i samfunnet. Mange yrkesgrupper, som kanskje har blitt tatt for gitt, er heltene i kampen mot sykdommen. Alle i helsevesenet, men også renholdere, transportarbeidere og butikkansatte står på for oss alle. De som nå jobber hardt for fellesskapet, er ikke nødvendigvis de med høyest lønn. Selv om applaus og gode ord er fint, så må vi sørge for et skikkelig løft i disse yrkene, med hele, faste stillinger og en lønn å leve av.

Koronakrisen viser hvor avhengig vi alle er av fellesskapet, og hvor viktig det er at fellesskapet stiller opp når det er nødvendig. Det er derfor uendelig trist at vi ikke er i stand til å ta vare på flere i denne globale krisa. Marerittet på Moria kan ende opp i en katastrofe. Ingen vet hva som skjer når koronaviruset får bre seg i en leir der 20.000 mennesker deler på plassen til 3.000, der det ikke finnes nok såpe og vann, der 200 personer deler på hvert toalett, og der mange er syke og har dårlig helse. SV krever at Norge tar ansvar NÅ!

Det kommer en tid etter krisa også. Der applausen har stilnet, og vi gradvis gjenopptar en vanlig hverdag. SV skal fortsette å kjempe for et samfunn med sterke fellesskap og små forskjeller. Et samfunn basert på tillit og trygghet er et samfunn som tåler mer. På 1. mai står vi sammen for solidaritet og fellesskapet. Gratulerer med dagen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken