Har du irritert deg over han som ikke bruker blinklys? Hva med hun som bryter vikeplikten? Eller de som ikke følger fartsgrensen?

Vi nordmenn, hele ni av ti, irriterer oss over andre trafikanter, ifølge en undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring.

At såpass mange lar seg provosere er dog et uromoment for trafikksikkerheten.

– Vi vet at irritasjon gjør at vi blir mindre oppmerksomme og tar flere sjanser. Når vi er irriterte er det også lettere for å tråkke litt ekstra på gassen eller glemme viktige ting, som vikeplikten. Å glemme seg en gang kan bli svært farlig for deg selv og andre, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge i en pressemelding.

Blinklys - flinke eller ikke?

Samtidig som vi synes andre er elendige til å bruke blinklys mener vi at vi selv er veldig flinke til akkurat dette.

– På spørsmål om hvilke trafikkregler de sliter med svarte bare to prosent blinklys. Når det likevel irriterer så mange er det mye som tyder på at de fleste vet når de skal blinke, men rett og slett ikke gidder. Det er så absolutt irriterende, men det er også farlig, sier Ytre-Hauge.

Noe av det vi irriterer oss mest over er det at «bilister driver med andre ting mens de kjører».

– Mobilbruk, skifte av musikk eller at folk ser på skjermen på dashbordet er typiske ting som stjeler oppmerksomheten. Jeg håper du tenker deg om en ekstra gang før du flytter blikket bort fra veien. Det er ikke verdt det, og i løpet av den lille tiden du ser bort kjører bilen mange meter uten at du er oppmerksom, sier fagsjefen.

Du kan bare bruke mobilen når bilen er i bevegelse hvis du har håndfriutstyr og en fastmontert mobiltelefon.

– Hvis det er noe du må gjøre, kjør inn til siden og stopp helt opp. Hver gang, avrunder han.

Dette irriterer oss

Det vi synes er mest irriterende med andre trafikanter er at de ikke bruker blinklys riktig. Det hisser faktisk èn av tre nordmenn seg opp over.

Her er hele lista:

  1. At de ikke bruker blinklys riktig
  2. At de driver med andre ting mens de kjører
  3. At de ikke følger fartsgrensen
  4. At de bryter vikeplikten
  5. At de ikke kjører riktig i rundkjøringer
  6. At de ikke fletter i kø