Det blir vanskelige kjøreforhold flere steder i landet. Trygg Trafikk har tre klare råd til bilister i områdene der det er verst.

Frogn og Nesodden kan vente seg glattere veier mot kvelden. Ifølge Yr er det gult farevarsel for is fra søndag kveld klok.ken 19, helt til mandag klokken 04, og et nytt farevarsel fra mandag klokken 13 til klokken 05 på tirsdag, skriver ØB

På Østlandet, hvor snøværet har ført til mange uhell lørdag, ventet vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Bente Wahl at forholdene først blir noe bedre. Men så blir det til dels svært glatt på grunn av underkjølt regn søndag kveld.

På mandag eller eventuelt søndag kveld blir det nok hålkeføre mange steder, sier Wahl til NTB.

Anbefaler å la bilen stå

Lørdag var det store problemer i trafikken flere steder i landet. I Oslo var det blant annet flere vogntog som ble stående fast på E6, mens andre steder i landet meldte politiet om en rekke utforkjøringer.

– Jeg er ikke akkurat overrasket. Dette er noe vi ser vært eneste år, sier fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen i en pressemelding.

Til dem som holder til i områder med særlig vanskelige kjøreforhold har Johansen et klart råd.

– For det første bør man faktisk vurdere om det er nødvendig å dra ut med bilen. All unødvendig kjøring bør unngås, sier Johansen.

Anbefaler lav fart

Johansen påpeker at jo flere kjøretøy det er på veiene, jo større er risikoen for at uhellet er ute.

Det neste rådet går på hvor viktig det er å avpasse farten etter forholdene.

– Det betyr ikke at man skal holde seg til fartsgrensen. Veldig ofte er det nødvendig å holde en mye lavere fart. Da har man kontroll, sier Johansen.

Mange mangler erfaring

Johansen sier at det er veldig mange urutinerte trafikanter som ikke kjenner forholdene godt nok.

– Er man usikker bør man teste ut forholdene når man er alene. Er det glatt nok glir man uansett, sier fagsjefen.

Til slutt ber fagsjefen de kjørende om å holde god avstand til andre trafikanter.

– Det å skaffe seg et handlingsrom er smart hvis uhellet først skulle være ute. I tillegg må man for all del unngå blindsona, sier han.

Har du tips om steder det er ekstra glatt på veiene nå, send bilder og tips oss på: [email protected]