Norge Rundt: Familien har en økonomi som gjør at ting akkurat går rundt måned for måned – hvis noe uforutsett ikke dukker opp.

– Det er ikke noen god følelse. Vi må snu på hver krone for å ha råd til mat den neste uka. Å gå rundt med den følelsen at det knyter seg i magen, hvis den ene datteren kommer hjem med en bursdagsinvitasjon og man vet man må bruke en 50-lapp på gave ... Den er virkelig ikke god. Jeg sliter med mye dårlig samvittighet siden vi aldri kan unne oss noe, sier moren.

Sammen med sin mann har de to døtre på 11 og 8 år. Mannen er i full jobb, men inntekten er ikke blant de beste. Selv er hun hjemmeværende på grunn av helsemessige årsaker.

– Jeg føler veldig på at dette er min skyld, men jeg har virkelig prøvd å jobbe. Det går ikke, sier moren.

– Ville blitt lange uker

Foreldrene var forberedt på å fortelle døtrene at det ikke ble noen ferietur denne sommeren.

– De er innforstått med at det ikke blir noen Syden-tur, men sånn som situasjonen var nå ville det ikke blitt noe som helst. Man kan selvsagt ta de med seg på diverse ting som er gratis, men det ville blitt åtte lange uker hvis man ikke har noe spesielt å glede seg til.

Organisasjonen «Omsorg Jessheim» ble redningen for den fortvilte familien. De har i lang tid samlet inn penger via gavmilde mennesker og bedrifter, for å kunne gi ut ferieopplevelser til de som sliter økonomisk. Nå har de gledet familien med et todagers opphold på Sørlandet, med inngangsbillett til Dyreparken begge dager.

– Det er helt fantastisk. De har reddet sommeren vår. Det er helt enestående at det finnes så mange gavmilde mennesker der ute. De må vite at de har hjulpet veldig mange og ikke bare oss.

Gråt av glede

For døtrene ble overraskelsen tatt imot med en enorm entusiasme.

– De begynte å gråte av glede. Et av favorittprogrammene deres på TV er der vi følger livet i Dyreparken. Nå er de helt i ekstase.

– Hvordan var det for dere som foreldre å kunne gi døtrene deres denne nyheten?

– Det var stort å kunne gi barna våre dette. For veldig mange andre barn er det en selvfølge å gjøre masse i sommerferien. Det er det dessverre ikke i denne familien, men nå har vi noe alle kan glede seg til. Rett og slett en nydelig følelse, sier moren.

Hun kan ikke fullrose sin døtre nok.

– Den takknemligheten de viser er enorm. Det er vel den eneste positive tingen som kommer ut av denne situasjonen. De har virkelig lært seg å sette pris på ting de får.

Hjulpet mange

«Omsorg Jessheim» har gitt ut flere ferieaktiviteter og turer til folk som trenger det i sommer.

– Jeg tror vi endte opp med å dele ut 19 ferieaktiviteter og sendte seks familier på tur. Det er kjempekoselig å kunne gi ut dette, sier Tanya Valkve som er en av tre initiativtakere rundt «Omsorg Jessheim».

Ferieturene som er gitt ut omhandler blant annet Dyreparken i Kristiansand, Hunderfossen og Sommerland i Bø. Blant aktivitetene er det inngang til Klatreparken i Lillestrøm og til Tangen dyrepark.

– Vi har fått en del gode samarbeidspartnere i lokalsamfunnet, som gjør at vi kan gi disse opplevelsene til de som virkelig trenger det. For å sikre at gavene blir brukt som de skal, gir vi aldri ut penger, men ordner billetter og hotell på forhånd, sier Valkve.

– Tung kamp hver dag

Moren i familien som har fått tyr til Dyreparken i Kristiansand legger ikke skjul på at den økonomiske situasjonen tærer på både psyken og familieforholdet.

– Det er vanskelig å holde humøret oppe. Får man utgifter på 2000 kroner ekstra en måned, så går det faktisk ikke. Vi har også en bil som lever på siste verset og frykter hva som vil skje hvis den bryter sammen. Det er en tung kamp hver dag og det er begrenset hvor mye man kan be om hjelp til.

Hun er klar på at situasjonen også setter hindringer rundt for eksempel døtrenes fritidsinteresser.

– De har lyst til å gå på dansing, men det er minst 2000 kroner ekstra i halvåret og det går ikke sånn som det er nå, sier moren i det tårene begynner å renne.

Frykter for ungdomsskolen

Enn så lenge har døtrene vært skjermet for noen vonde opplevelser grunnet familiens økonomiske problemer. Det frykter moren kan ta slutt i det den eldste datteren skal begynne på ungdomsskolen neste år.

– Så langt har for eksempel arveklær gått veldig greit, men jeg må si jeg er bekymret for ungdomsskolen. Det er jo et stort jag om å ha det beste, fineste og nyeste. Våre barn har ikke toppmodellen på mobilfronten for å si det sånn, avslutter moren.

Tredoblet siden 2001

Alle undersøkelser rundt barnefattigdom i Norge, viser at pilene peker i negativ retning.

– Den siste målingen viser at 10,3 prosent av alle barn i Norge, noe som tilsvarer 101 325 barn, bor i en husholdning med vedvarende lavinntekt. De tallene er tredoblet siden 2001, sier seksjonssjef Solveig Valseth i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Ifølge henne er det i hovedsak tre kjennetegn på familiene som havner i denne bolken.

– Den første er at foreldrene ikke har yrkestilknytning, det vil si at de står uten arbeid eller tjener så lite at de går under denne kategorien. Den andre er familier med en enslig forsørger, mens den tredje er familier hvor foreldrene har lav utdanning, sier Valseth.