Trenger begge kjønn

POP: Dobbelt så mange som det er studieplasser til, søker sykepleierstudiet. Men guttene svikter yrket. FOTO: NTB scanpix

POP: Dobbelt så mange som det er studieplasser til, søker sykepleierstudiet. Men guttene svikter yrket. FOTO: NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Aldri har så mange søkt seg til sykepleierstudiet. Men guttene svikter.

DEL

– Vi hadde håpet at fjorårets økning av antall gutter som søker sykepleierstudiet var et signal om en jevn økning. Ifølge Statistisk sentralbyrå er det behov for 28.000 flere sykepleiere innen 2035. For å oppnå det har vi behov for å rekruttere fra hele befolkningen. Ikke bare den ene halvdelen, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bare 14 prosent

Mer enn 15.000 søkere satte sykepleier som sitt øverste studievalg ved samordnet opptak. Mindre enn halvparten får plass.

Eli Gunhild By mener det er svært gledelig at så mange vil bli sykepleier. Men det urovekkende er antall menn som søker seg til yrket.

I fjor var andelen 18 prosent. I år var det bare 14 prosent. Forbundslederen vil ikke spekulere i den direkte årsaken til nedgangen. Å øke rekrutteringen blant menn har imidlertid lenge stått på forbundets agenda.

– Å øke statusen er et nøkkelord i så måte. Hele faste stillinger og dermed en lønn du kan leve av, er én ting. Bedre lønn en annen. Det er de viktigste virkemidlene som må til. Dette har vi dessverre ikke fått gjennomslag for hittil, sier Eli Gunhild By.

Forbundslederen er fornøyd med karakterkravene som nå stilles til studiet.

– For å komme inn på sykepleierstudiet må du minst ha karakteren tre i norsk, matte og engelsk. Det øker kvaliteten og kan bidra til at de som får plass klarer å gjennomføre studiet. Frafallet har vært for stort, mener By.

Mange muligheter

Hun mener også at det handler om å bli flinkere til å framsnakke hvor fantastisk yrket er og hvilke muligheter det innebærer.

– Sykepleierstudiet er en grunnutdanning som gir et vidt spenn av muligheter. Du får en bachelor. Og har et bredt spekter du kan jobbe innenfor, som sykehuspasienter, eldre, psykiatri, rus, IT og ledelse, sier Eli Gunhild By.

– Det gir også store muligheter å gå videre på dette studiet. Dette må både arbeidsgivere og sykepleiere selv bli flinkere til å formidle, mener Eli Gunhild By.

Ikke sunn utvikling

Kunnskapsministeren mener utviklingen ikke er sunn.

– Noe av problemet er at å være sykepleier blir sett på som et typisk kvinneyrke, sier Torbjørn Røe Isaksen til ANB.

– Vi må få fram at dette er et faglig krevende yrke og et utfordrende studium. Kanskje det kan bidra til at også flere menn vil søke, legger han til.

– Det er helt klart et mål å få flere menn til å bli sykepleiere. Det er ikke sunt verken for et studium eller en yrkesgruppe at det er 85 prosent av et kjønn, mener kunnskapsministeren.

Totalt 91.773 søkere har fått tilbud om studieplass ved hovedopptaket til høyere utdanning. (ANB).

 
 
 
 
 
 

Artikkeltags