150-årsjubilanten fikk audiens på slottet

Erling Bjurbeck, Marit Knutsdatter Strand og Eirinde Berg fra Studentsamfunnet møtte til audiens hos Kongen på slottet på fredag, der de overrakte det første eksempelplaret av Samfunnets jubileumsbok og utmerkelsen Storkorset av ordenen Hans Hovenhet Hestehoven.

Erling Bjurbeck, Marit Knutsdatter Strand og Eirinde Berg fra Studentsamfunnet møtte til audiens hos Kongen på slottet på fredag, der de overrakte det første eksempelplaret av Samfunnets jubileumsbok og utmerkelsen Storkorset av ordenen Hans Hovenhet Hestehoven. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

H. M Kong Harald fikk Samfunnets høyeste ordensutmerkelse.

DEL

OSLO/ÅS: Fredag tok studentsamfunnets leder Marit Knutsdatter Strand, nestleder Erling Bjurbeck og Samfunnets store beskytter, Hans hovenhet Hestehoven, ellers kjent som Einride Berg, toget inn til Oslo i finstasen for å overrekke tittelen Storkors av Hans Hovenhet Hestehoven. Tidligere har både kronprins Haakon og kong Olav, da som kronprins, blitt tildelt utmerkelsen.

- Dette blir første gang en sittende monark blir tildelt ordenen. Kong Harald er nr. 150 i rekken av mottakere og Samfunnet fyller 150 år i år så dette passer perfekt, sier Einride Berg.

Tradisjonsrik orden

Berg forklarer videre at ordenen Hans Hovenhet Hestehoven ble innstiftet av studentene på Landbrukshøyskolen i Ås i 1924. Ordenen tildeles personer som har gjort ære på eller løftet Studentsamfunnet frem. Hestehoven tildeles i tre forskjellige grader, ridder, kommandør og storkors, der storkorset er den høyeste utmerkelse.

Ved normal prosedyre må de som skal motta prisen gjennom en rettssak der de får valget mellom galgen og Hestehoven, heldigvis har ingen til dags dato valgt galgen.

- Siden det var selveste Kongen lot vi ham slippe valget mellom ordenen og galgen, ler Berg.

Opprinnelig var Kongen invitert til jubileumsfeiringen på Ås, men det hadde han dessverre ikke anledning til. Men som plaster på såret inviterte han Samfunnet til audiens på slottet.

Jubileumsbok

Kongen mottok også et eksemplar av den offisielle jubileumsboka til Studentsamfunnet på Ås. Hvordan boka som kommer rett fra trykken ser ut ville de ikke ut med og den forble innpakket i brunt papir da delegasjonen ble fotografert foran slottet.

- Vi vil holde omslaget og innholdet hemmelig inntil boka blir offisielt lansert, men jeg kan si så mye som at den er veldig flott og inneholder mange gode tekster, sier Marit Strand.

Mens delegasjonen ventet utenfor slottet kom noen nysgjerrige turister bort og ville bli fotografert sammen med de bunadskledde studentene. Etter å ha skrevet seg inn i slottets protokoll får de endelig møte kong Harald. Strand beskriver kongen som lattermild og svært interessert i Studentsamfunnets jubileum.

- Han var veldig hyggelig og viste engasjement for det store jubileet vårt. Blant annet roste han studentmiljøene på Ås og ellers i landet for alt det morsomme de finner på. Kongen mimret også litt om sin egen studietid i Oslo, forteller hun.

Audiensen varte bare 15 minutter så de rakk ikke å snakke om så mye, og det var kanskje like greit.

- Vi fleipet litt før vi gikk inn om at vi skulle inviterer Kongen med på nachspielet etter jubileumsfesten. Vi kunne også tilby dronningen noen staute karer fra Samfunnet som erstatning de timene Harald er borte, ler nestleder Bjurbeck.

Studentsamfunnets jubileumsbok presenteres for allmennheten lørdag 6. september under jubileumsarrangementet i Aud Max.

Artikkeltags