Håver inn på pasienter og pårørende: Tjener 18 millioner i året på Ahus-parkering

FORSVARER PRISEN: Morten Løkken Bendiksen sier Ahus opererer med det samme nivået på parkeringsavgifter som de andre store sykehusene i Norge.

FORSVARER PRISEN: Morten Løkken Bendiksen sier Ahus opererer med det samme nivået på parkeringsavgifter som de andre store sykehusene i Norge. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ahus innkasserer rundt 18 millioner kroner i parkeringsavgift i året. – Parkering er ikke noe sykehusene skal tjene penger på, mener Norsk pasientforening.

DEL

LØRENSKOG: Parkeringsplassene på Akershus universitetssykehus er stort sett fulle, og i løpet av én dag, har Ahus tjent rundt 50. 000 kroner.

Det viser tall Ahus selv har gitt Romerikes Blad.

Å parkere på korttidsparkeringen utenfor hovedinngangen til sykehuset, koster 30 kroner i timen. Det er dyrere enn på de mest attraktive kommunale plassene midt i Lillestrøm sentrum, der du betaler 20 kroner for første time og 48 kroner for to timer.

I Ahus sitt parkeringshus er det imidlertid noe rimeligere. Her koster det 20 kroner i timen, men det ligger til gjengjeld snaut ti minutter unna i gåavstand.

Omtrent 400 av sykehusets pasientplasser ligger i hovedsak i parkeringshuset, men også på mindre parkeringsplasser utenfor andre avdelinger. Utenfor hovedinngangen er det 150 plasser.

– Pris er ikke en enkel greie, men vi ligger på samme nivå som alle andre sykehus.

Det sier direktør for Facilities Management på Ahus, Morten Løkken Bendiksen.

Han opplyser at prisnivået er basert på et samarbeid mellom alle de store sykehusene i landet, og at ingen sykehus har planer om å redusere denne prisen etter det han kjenner til.

Reagerer på inntekten

Bendiksen forsvarer prisen med at sykehusene ikke ønsker at andre, enn de som faktisk skal til sykehuset, skal bruke parkeringsplassene.

Man kan, som sagt, parkere billigere i Lillestrøm sentrum, samtidig som kjøpesentre som ligger i nærheten av Ahus, tilbyr 1–2 timer gratis parkering før betaling.

Anne-Lise Kristensen fra Pasientombudet i Oslo og Akershus har forståelse for at Ahus ikke ønsker andre enn pasienter og pårørende som parkerende gjester, men syns at Ahus kan ha en gjennomgang av hvorvidt Ahus er et knutepunkt, der dette faktisk kan være et reelt problem.

– Hvis dette viser seg ikke å være et knutepunkt, så er det jo vanskelig å forsvare prisene, sier hun.

Hun reagerer også på hvor høy inntekten for parkeringsavgift er.

– Parkering skal jo ikke være med på å finansiere sykehusene på noe vis, påpeker Kristensen.

Til det, svarer Bendiksen at dersom pasientombudet opplever at Ahus har avvikende praksis i forhold til andre sykehus, så vil han gjerne se på det igjen, men sist det ble sjekket, var Ahus på linje med andre sykehusene.

FORSTÅR REAKSJONENE: Anne-Lise Kristensen fra pasient- og brukerombudet.

FORSTÅR REAKSJONENE: Anne-Lise Kristensen fra pasient- og brukerombudet. Foto:

– Tilleggskostnad

Tove Hanche-Olsen fra interesseorganisasjonen Norsk pasientforening har også hørt at mange syns parkering på sykehus er dyrt.

– Det er jo veldig dyrt, og en betydelig tilleggskostnad i tillegg til andre utlegg som en pasient har, for eksempel egenandel, sier hun.

Hun syns også det er viktig at inntektene går tilbake til parkeringstilbudet.

– Parkering skal ikke være noe sykehusene tjener penger på, men noe pasientene betaler for å dekke de kostnadene som faktisk er knyttet til parkeringen, sier hun.

Bendiksen sier til RB at det ikke finnes noe resultatregnskap knyttet til parkeringstilbudet til Ahus isolert. Det gjør at kostnadene kontra inntektene er vanskelige å kartlegge.

Vil bygge ut tilbudet

Morten Løkken Bendiksen på Ahus avviser tanken om at pasienter kan hente ut et parkeringskort for å slippe å betale. Heller ikke for langtidssyke kan det være aktuelt.

– Det er en løsning som ville vært utrolig krevende å administrere med så mange besøkende. Og sånt koster jo også penger, sier eiendomsdirektøren.

Han presiserer at det riktignok er en maksgrense for parkering i parkeringshuset og utenfor psykiatrien, på 124kr per døgn. Det vil si at man må stå parkert i mer enn seks timer for at det skal gi utslag.

Uten et resultatregnskap, er et eksakt tall for inntjening per dag, ikke mulig å oppgi, ifølge Bendiksen. Det han kan si, er at sykehuset har en omsetning på 18 millioner i året fra parkeringen.

Han legger til at parkeringsinntektene blant annet går med til å bygge ut parkeringstilbudet. Det eksisterer allerede byggekostnader for dagens parkeringshus, og det er også en forventning om å bygge ut tilbudet. Samtidig jobber de blant annet med å lage flere ladestasjoner til elbiler.

– Vi har i langt tid hatt midlertidige parkeringsplasser fordi pågangen er så stor. Det er noe vi ønsker å gjøre noe med, sier han. Utover det, går inntektene blant annet til drift og vedlikehold, renhold og administrasjon av parkeringen, eksempelvis billettkontroller og lignende.

Synes det er plundrete å få parkert: Kåre Raadin (70).

Synes det er plundrete å få parkert: Kåre Raadin (70). Foto:

– Det er vel dyrt uansett

Kåre Raadin (70) syns det er mest plundrete å få parkert, og tenker ikke så mye over prisen.

Han mener det er for få plasser utenfor, og får selv ikke brukt parkeringshuset da kona hans er dårlig til beins, og ikke kan gå den lange avstanden. Han ønsker seg derfor større parkering. Prisnivået er derimot ikke så viktig for 70-åringen.

– Nei, det får man vel bare finne seg i. Det er vel dyrt overalt uansett, sier Raadin.

Også dette, er Vibecke Solhaug (48) enig i. Hun opplever store vansker med å finne plasser noen ganger, men plassmangelen varierer.

– Det er jo selvfølgelig mest praktisk å stå på plassen utenfor, men hvorvidt man får plass, spørs vel egentlig på når man kommer, sier hun.Heller ikke hun reagerer på prisnivået.

– De som syns det er dyrt her, har ikke vært innafor i byen. Og når man får betale for akkurat den tiden man skal være her, så er det greit.

– IKKE DYRT: Vibecke Solhaug er en av mange som har opplevd utfordringene knyttet til å finne parkering utenfor Ahus.

– IKKE DYRT: Vibecke Solhaug er en av mange som har opplevd utfordringene knyttet til å finne parkering utenfor Ahus. Foto:

Betalingsapp

Bendiksen fra Ahus sier at det finnes mange måter å løse parkeringsproblematikken på, men de satser som sagt på andre områder enn prisreduksjon.

– Hovedfokuset vårt ligger også på å få bedre betalingsløsninger, for eksempel ved bruk av apper, sier han.

Priser for parkering på A-hus

Hovedinngang: 30 kr. per time

Barne- og ungdomsklinikken: 30 kr. per time

Ortopedisk akuttpoliklinikk: 20 kr. per time og registrering i Akuttmottaket

Parkeringshus: 10 kr. per påbegynte halvtime / 124 kr. per døgn

Akuttmottak: Gratis 15 minutter, mot registrering i Akuttmottaket

Psykiatri: 10 kr. per påbegynte halvtime / 124kr per døgn

Blodgivere kan parkere ved barne- og ungdomsklinikken, og får utstedt gratis parkeringsbevis fra Blodbanken

Pårørende til barn som er innlagt på sykehuset, kan få gratis parkering i parkeringshuset ved henvendelse til aktuell avdeling

Artikkeltags