Demonstrerte mot bruk av innleid arbeidskraft på Campus Ås: - Dette fortrenger faste arbeidsplasser

DEMONSTRERTE: Joachim Espe fra Ås ledet demonstrasjonen mot det mange fagforeninger mener er ulovlig innleie av arbeidskraft til å bygge de nye veterinærbyggene på Campus Ås.

DEMONSTRERTE: Joachim Espe fra Ås ledet demonstrasjonen mot det mange fagforeninger mener er ulovlig innleie av arbeidskraft til å bygge de nye veterinærbyggene på Campus Ås. Foto:

Flere fagforeningen troppet opp til fanemarkering mot det de mener er ulovlig bruk av innleid arbeidskraft på Campus Ås.

DEL

Joachim Espe fra Ås ledet demonstrasjonen. Espe er tillitsvalgt i Rørleggernes Fagforening og sitter i kommunestyret i Ås for Rødt.

– Bruk av innleie fortrenger faste arbeidsplasser. Her på byggeplassen til Campus Ås har vi avslørt at et elektromontørselskap benytter ulovlig innleie. Slike ulovligheter må få konsekvenser.

– Som statlig byggherre må Statsbygg gå foran. Det er ikke greit at ulovlig innleie foregår på Fastlands-Norges største byggeplass, sa Espe.

IKKE GREIT: – Det er ikke greit å basere den daglige driften på innleid arbeidskraft, sa Kai-Otto Helmersen i Elektromontørenes Forening,

IKKE GREIT: – Det er ikke greit å basere den daglige driften på innleid arbeidskraft, sa Kai-Otto Helmersen i Elektromontørenes Forening, Foto:

– Ulovlig innleie

Kai-Otto Helmersen i Elektromontørenes Forening sa at det drives ulevelig innleie av elektromontører.

– Elektromontørbedriften R2S ble stiftet utelukkende for å ta denne kontrakten i Ås. Statsbygg har tidligere gitt fagforeningene forsikringer om at det ikke skulle brukes innleie til å bygge Campus Ås. Nå er 60 til 70 prosent av arbeidskraften til R2S innleie og de baserer den faglige driften på innleie.

– R2S har ikke landsdekkende tariffavtale, derfor skal de heller ikke kunne drive innleie. Dette er ikke greit, sa Helmersen.

MEDVIRKNING: Medvirkning i arbeidslivet er svært viktig, sa Ingunn Gjerstad som leder LO Oslo.

MEDVIRKNING: Medvirkning i arbeidslivet er svært viktig, sa Ingunn Gjerstad som leder LO Oslo. Foto:

Vil forby bemanningsbyråene

Leder for LO Oslo, Ingunn Gjerstad, sa at hele bemanningsbransjen bør legges ned.

– Vi må si nei til innleie i offentlig sektor og innføre forbud mot bemanningsbransjen. Arbeidsformidling bør være en offentlig oppgave.

– Utstrakt bruk av innleie skaper et løsarbeidersystem, sa Gjerstad.

GODT OPPMØTE: Mange fagforeninger tilknyttet bygg- og anleggssektoren samt fagområdene på NMBU deltok i demonstrasjonen.

GODT OPPMØTE: Mange fagforeninger tilknyttet bygg- og anleggssektoren samt fagområdene på NMBU deltok i demonstrasjonen. Foto:

– Viktig å møte opp

Edvin Søvik i Ås Arbeiderparti deltok i demonstrasjonen, han mener det må bli mindre innleie i arbeidslivet.

– Det er viktig å møte opp fordi Arbeiderpartiet i Ås vil ha et arbeidsliv med faste og trygge ansettelser, ikke innleie og midlertidighet, Det er det viktig å vise at vi støtter fagforeningene i, sier han.

AVVISER ULOVLIGHETER: Kommunaldirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

AVVISER ULOVLIGHETER: Kommunaldirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg. Foto:

Avviser ulovligheter

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg sier til Ås Avis at det foregår mer innleie av arbeidskraft på Campus Ås prosjektet enn ønskelig, men at innleie ikke strider mot loven.

– Statsbygg har sett på saken og vi kan ikke se at innleie av arbeidskraft til byggeprosjektene på campus Ås er i strid med loven.

– Fagforbundene har rett i at det skjer mye innleie av arbeidskraft til utbyggingen på Ås. Vi mener at det andelen innleie er større enn ønskelig. Høy andel av innleie gir utfordringer for produktivitet, arbeidsmiljø og forutsigbarhet for både arbeidstagerne og for Statsbygg som byggherre. Vi jobber med å tydeliggjøre dette i våre kontraktsvilkår med leverandører.

– Samtidig er det slik at endringer i prosjekteringen kan føre til topper der ekstra mye arbeid må utføres samtidig. For å takle slike topper er det lov å leie inn ekstra arbeidskraft, sier Aschim.

Artikkeltags