Oppfordrer unge i Ås til å stemme: – Ungdom har blitt bedre til å engasjere seg i det siste, bare se på klimastreikene

BRUK STEMMERETTEN: Fredrik Kristiansen (16) og Daniel Martinsen (15) i Ås ungdomsråd oppfordrer unge med stemmerett til å bruke den i kommunevalget 9. september. - Vi som er for unge til å stemme bør allikevel engasjere oss i samfunnet, sier de.

BRUK STEMMERETTEN: Fredrik Kristiansen (16) og Daniel Martinsen (15) i Ås ungdomsråd oppfordrer unge med stemmerett til å bruke den i kommunevalget 9. september. - Vi som er for unge til å stemme bør allikevel engasjere oss i samfunnet, sier de. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Daniel (15) og Fredrik (16) er selv ikke gamle nok til å stemme, men de håper unge med stemmerett i Ås deltar i valget.

DEL

– Demokratiet bygger på at folk engasjerer seg, sier sin mening og stemmer. Vi bør benytte oss av den muligheten, sier Daniel Martinsen i Ås ungdomsråd.

Valgdagen 9. september nærmer seg med stormskritt og mange lander i disse dager på hva de skal stemme. For mange unge er det et spørsmål om de skal benytte stemmeretten for første gang. Daniel Martinsen og Fredrik Kristiansen i Ås ungdomsråd oppfordrer de unge i kommune med stemmerett til å gå til urnene.

– Senk terskelen

Politikerne forsøker å oppsøke velgerne i valgkampen og tradisjonelle medier som TV og aviser er fulle av valgstoff, men ungdommene Ås Avis snakker med utenfor rådhuset mener politikk bør gjøres mer tilgjengelig.

– Politikk kan ofte ha et litt vanskelig språk og det er krevende å sette seg inn i saker. Det kunne med fordel blitt litt mer lavterskel å komme inn i.

– Ungdom har blitt bedre til å engasjere seg i det siste, bare se på klimastreikene. Det er bra at ungdom som ikke kan stemme enda har muligheter til å engasjere seg i saker eller organisasjoner, slik at de kan få frem sin mening allikevel, sier Daniel Martinsen.

– Hovedhindringen for at mange unge ikke stemmer er at man må sette seg inn i sakene og de forskjellige partienes politikk. Det synes mange er slitsomt om de ikke kan stort om det fra før. Bedre undervisning om politikk i skolen fra en tidlig alder vil gjøre det lettere for mange, sier Fredrik Kristiansen.

Har stemmeplanen klar

Fredrik Kristiansen må vente til stortingsvalget i 2021 før han kan stemme, men han er klar på at han ønsker å stemme straks han er gammel nok.

– Jeg har noen venner som ikke bryr seg om politikk, men jeg skal stemme når jeg får sjansen, fordi jeg synes det er viktig, sier han.

NYE VELGERE: Mange studenter ved NMBU har meldt flytting til Ås kommune og kan stemme her i valget. Det bør de gjøre, sier Tord Hauge som leder Studenttinget ved universitetet.

NYE VELGERE: Mange studenter ved NMBU har meldt flytting til Ås kommune og kan stemme her i valget. Det bør de gjøre, sier Tord Hauge som leder Studenttinget ved universitetet. Foto:

Ber studentene stemme

Tord Hauge leder studenttinget ved NMBU. Han jobber for at så mange som mulig av studentene benytter stemmeretten.

– Det er viktig at ungdom og studenter bruker stemmeretten sin. På den måten kan vi være med og bestemme over hva Ås kommune skal være opptatt av og hvem som skal styre kommunen. Det er viktig både at ungdom er med og stemmer og at de er representert inn i beslutningsorganene i kommunen. Så uansett hva du tenker å stemme er det viktigste at du stemmer.

– Vi som jobber daglig med å gjøre kommunen bedre for ungdom og studenter håper at flest mulig nå blir med og påvirker. Vi har sett et ekstra stort engasjement blant ungdom denne våren og nå tror jeg mange er klare for å bruke stemmeretten.

– Jeg synes også vi som har stemmerett skylder alle de under 18 år å bruke den. Å stemme det må du gjøre selv, for det er det ingen som gjør for deg. Finn ut hva du er opptatt av, les litt om partiene og gjerne spør politikere eller andre om hva de mener om det, sier Hauge.

Artikkeltags