ÅS: ”Ut på tur” av Sigmund Groven spilte ble spilt utenfor Ås stasjon slik at de nesten overdøvte gravemaskinenes siste nedhogging av brannstasjonen.

Uhøytidelig uke

Inne i jernbanestasjonen holdt Geir Løchsen åpningstale, og proklamerte årets Freskuke for åpnet.

- Ås kommune ønsker nå å få med hele befolkningen ut for å bli enda sprekere og friskere enn vi er, sa han.

Samtidig minnet Løchsen om at dette skal være en uhøytidelig uke, hvor det skal være lov å ha det gøy.

Vil ikke bli lat

- Jeg liker å komme ut og røre på meg. Samtidig er det fint å gjøre noe morsomt her i lokalmiljøet på Ås, sa Kiedane.

Hun var en av de første ute i gå-løypa da den store gå-testen gikk av staben rett etter åpningen av Freskuka. Kiedane kommer fra Eritrea, men har bodd her på Ås i et år.

- Jeg trener ikke sammen med noen andre, men jeg liker å gå tur på egen hånd. Dessuten vil jeg helst ikke bli lat, smiler hun på startstreken til den to kilometer lange turen.

- Bra arrangementsgjeng

Over hundre stykker var påmeldte for å gå disse kilometerne, for deretter å få testet formen slik at man vet hvor man skal starte for å bygge seg en oppadgående formkurve framover. Testen skal nemlig gjentas vår og høst her i kommunen, og Fredrik Brauter fra bedriftsidrettsforbundet, som var med og arrangerte denne gå-testen, var strålende fornøyd med oppslutningen her i bygda.

- Utrolig bra tiltak. Ikke minst er det en bra gjeng som står bak. Her er det ressurser å hente, sa han og siktet til Ås kommune som står som initiativtakere bak denne litt spesielt freske uka i september.