Gå til sidens hovedinnhold

Breivolls Venner klare med bruksalternativ

Artikkelen er over 7 år gammel

Det går mot en avklaring om bruken av Breivoll gård.

NORDBY: Politikerne skal se på avtalen mellom Brunstad Kristne Menighet (BKM) og Breivollsvenner, og om et par år ligger anbudspapirene til gårdens framtid klare.

BKM har vært mye framme i pressen den siste tiden, men Breivolls Venner, hva er det, og hva kan de tilby befolkningen av aktiviteter på og rundt Breivoll gård som ikke allerede er der i dag?

Dette er Breivolls Venner

- Vi er en medlemsorganisasjon som oppsto i kjølvannet av drømmevalget som Ås Begeistringsetat avholdt i 2010, der drømmen om at Breivoll Gård skulle bli et sted til glede for befolkningen vant, forteller lederen av Breivolls venner, Rikke Soligard.

Hun jobber sammen med styret i foreningen og ulike samarbeidsaktører med å utvikle et bærekraftig driftsalternativ som kan tre i kraft hvis det blir Breivolls Venner som vinner anbudsrunden om ny leieavtale fra 2018. Fram til da håper de på å kunne bruke det gule huset på gården til sine aktiviteter.

- Kommunen har i leiekontrakten med BKM en bruksrett i huset, og det var med utgangspunkt i denne vi spurte om å få bruke det gule huset i opsjonsperioden, sier Soligard

Stor aktør

Breivolls Venner har over 600 medlemmer og er med det en av de største foreningene i Ås. De har på kort tid samlet inn godt over 200 000,- kroner og er i stadig vekst. Breivollmarsjen er allerede et innarbeidet begrep hos medlemmene. Det er den fem kilometer lange rusleturen rundt i Breivoll/Nesset-område med innlagte spørsmål underveis og samling ved start/mål, stasjonen med pølsegrilling og andre aktiviteter i strandområdet på Breivoll. Årets vårmarsj arrangeres 27. april. Ellers arrangerer Breivolls venner andre aktivitetsdager for å vise fram friluftsmulighetene i området rundt Breivoll.

- Samarbeid er viktig

- Her er mulighetene mange. Mesteparten av Breivoll er regulert til friområde, men selve gårdstunet er regulert til offentlig formål. Vi legger selvsagt opp til en drift i tråd med reguleringsplanen, der kommunen selv angir at stedet skal kunne brukes til overnatting, servering møtelokaler etc. Vi samarbeider med andre friluftsorganisasjoner som også vil legge til rette for allmenn bruk av offentlige områder, sier Soligard.

Den Norske Turistforening, Oslofjorden Friluftsråd og Follo Brukshundklubb er tre av samarbeidspartene Breivolls Venner har for tiden, og flere andre organisasjoner er interesserte i et samarbeid.

- Vi er åpne for samarbeid med alle, også BKM, som er leietagere på gården nå. Det viktigste for oss er å skape et driftsalternativ som åpner gården for allmennheten med aktører som ønsker å bidra til å skape tilbud innen friluftsliv, kultur og folkehelseaspektet, sier lederen for Breivolls Venner.

Gårdskafé

Hun ser også for seg kafévirksomhet på gården, et møtepunkt for alle, der turgåere kan kjøpe seg kaffe og vafler, og der folk kan komme sammen og treffe hverandre på en uformell måte. For mange er det enda lettere å komme seg ut i friluft om de har et sted å «gå til», et sted der de kan sette seg ned og ta en kaffe og en liten matbit underveis i løypa.

- Det er også en idé å etablere en eventuell frivillighetssentral i Nordby på gården, sier Soligard.

Ønsker flere medlemmer

Samtidig som Breivolls Venner ser alle mulighetene gården har for allmennheten, er de også klar over at det kreves penger og arbeid for å holde bygningsmassene ved like. Derfor er det viktig med en bærekraftig økonomi som gjør at gården vedlikeholdes på en god måte.

- Vi trenger støtten vi får fra medlemmene våre, og vi trenger flere medlemmer. Pengene vi har samlet inn så langt, er resultat av medlemskontingenter, gaver og grasrotandelen fra tippemidler, forteller hun, og oppfordrer alle som har lyst til å melde seg inn, og å gjøre det på hjemmesiden til Breivolls Venner.

- Jo flere vi er, desto sterkere står vi, konstaterer Soligard.

Kommentarer til denne saken