Planer og politikk i Ås

Ås sentrum i framtiden?

Ås sentrum i framtiden? Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

DEBATT”Hvordan skal Ås se ut i fremtiden?” spør Leder i Ås Avis 3. august 2017. Artikkelen tok utgangspunkt i debatten om nettopp det. Her kan nevnes artikler som ”Ås kommune skremmer boligeierne!” og ”Ås kommune umyndiggjort?”.

Til grunn for ”Hvordan Ås skal se ut i fremtiden”, ligger Regional plan for Oslo og Akershus og Planprogram for Ås sentralområde. ”Ås kommune inngår i en av Europas hurtigst voksende regioner”, heter det. Ikke nok med det; ”Ås er til og med den raskest voksende kommunen i regionen”.

Det er forutsatt (spådd?) at det må tilrettelegges for 5000 nye boliger innenfor Ås sentralområde. Det må fortettes. Ås kommune trenger hjelp til å handtere denne utfordringen. Derfor er konsulentfirmaet Asplan Viak engasjert. Det er deres første av fem rapporter om ”Dimensjoneringsgrunnlag for fortettingsstrategier for Ås tettsted”, som har voldt en del rabalder i Ås-miljøet.

Kort fortalt er det vurdert 5 fortettingsstrategier: Strategi 1 Syd/Vest: Byutvikling i aksen Moer/Søråsteigen – Sentrum – Kaja nord – NMBU, med i alt nye 4428 boliger, mange i høye blokker. Det er fortettingen i disse områdene, særlig når det gjelder Kajaområdet, som har fremkalt de kraftigste motforestillingene.

”Folket” tror nok ikke at dette blir ”en by med økt attraktivitet og livskvalitet, en by folk ikke vil forlate”, som er Asplan Viaks mål.

Hva med politikerne? ”Det er dessverre ikke opp til politikerne i Ås å løse denne utfordringen”, sier Kjetil Barfelt, Frp, i Ås Avis den 3. august. Regionplanen var til behandling i kommunestyret for ”uttalelse” den 15. februar 2015. I vedtaket til uttalelse heter det blant annet:

”Ås kommune kan ikke støtte målet om at minimum 90 % av boligbyggingen i Ås skal skje i Ås sentrum og i grenseområdet mot Ski.” Enstemmig vedtatt. Et tillegg fra H: ”men støtter at hovedvekten av vekst kanaliseres til disse områdene”, ble vedtatt med 17-15 (7 Ap, 3 Sp, 3 SV, 1 MDG og 1 Uavh.)

H, Frp og V avgjorde altså at hovedvekten av boligveksten skal skje i Ås sentrum og i grenseområdet mot Ski. Barfelt skylder på Regionplanen som tvangstrøye når det gjelder boligbyggingen i Ås, men unnlater å nevne sitt partis støtte i kommunestyret til at det meste av boligveksten skal skje i Ås sentrum.

”Kommunen må redegjøre for hvorfor denne befolkningsveksten er nødvendig”, skriver Fredrik Ystehede, tidligere teknisk sjef i Ås, i Ås Avis 3. august. Dette er et betimelig spørsmål.

Ås må forholde seg til overordnede mål, for eksempel når det gjelder å ta vare på dyrket og dyrkbar jord, og verdifull natur, men befolkningsveksten og behovet for boliger, dvs. utlegging av boligområder, er opp til kommunene. Vi vil selv bestemme i så grunnleggende menneskelige forhold!

Like viktig er det at kommunens oppdrag til utredere for boligbygging i kommunen tar utgangspunkt i denne virkeligheten, og ikke i at ”minimum 90 % av boligbyggingen i Ås skal skje i Ås sentrum”.

Flere innlegg i saken

LES OGSÅ: Overlates viktige beslutninger til konsulenter?

LES OGSÅ: Lokalpolitikerne er bundet på hender og føtter

LES OGSÅ: Ås kommune skremmer boligeierne!

LES OGSÅ: Ås, grønt eller grått?

LES OGSÅ: Ås kommune umyndiggjort?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags