Hva kan rettferdiggjøre innføring av eiendomsskatt?

Om eiendomsskatt: Eskild Gausemel Berge.Foto: Åsmund løvdal

Om eiendomsskatt: Eskild Gausemel Berge.Foto: Åsmund løvdal

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

I et innlegg retter Richard Strand nådeløs kritikk mot eiendomsskatt som konsept, og mener det er en urettferdig straff. Hva som er urettferdig her i verden kan man alltid diskutere. Loven sier likevel at eiendomsskatt er den eneste tilleggsskatten en kommune valgfritt kan innkreve fra sine innbyggere.

Spørsmålet Strand må stille seg, er hva som kan rettferdiggjøre innføringen av eiendomsskatt.

Ås kommune bygger nye barnehager, skoler og sykehjem i et imponerende tempo, og slik blir gjeldsavdrag en stadig økende post i budsjettet. Kombinert med en kritisk driftsmarginer og en rente i bevegelse får vi en farlig økonomisk cocktail. Kommunepolitikerne kan enten kutte i tjenestetilbudet eller innføre eiendomsskatt.

Arbeiderpartiet og KrF fikk til slutt gjennomslag for å svinge sparekniven gjennom kommunen. Om fire år skal kommunen ha spart 65 millioner kroner på drift, for å finansiere nye investeringer i kommunen. Kuttene er godt fordelt utover alle sektorer, noen støttes også av partiene for eiendomsskatt. Andre kutt er uakseptable, som kutt i spesialundervisningen for barn, tjenester til ressurskrevende brukere i hjemmetjenesten og sosialhjelpsmottagere for å nevne noen.

Det fremstår som mer rettferdig at folk flest tar kostnaden for at kommunen investerer i fremtiden. Eiendomsskatten er ikke perfekt, men fremstår som den mest rettferdige gitt de virkemidlene politikerne i Ås kan bruke.

Det er viktig å understreke at eiendomsskatteloven gir rom for at formannskapet kan fatte skjønnsmessige avgjørelser om ettergivelse av skatt. Det er også viktig å minne om at eiendomsskatt ikke er noe nytt påfunn. I dag har 290 norske kommuner eiendomsskatt på bolig.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags