Turorienteringa i Ås fyller 50 år i 2019

Turorienteringe i Ås fyller 50 år, skriver Håvard Steinsholt.

Turorienteringe i Ås fyller 50 år, skriver Håvard Steinsholt. Foto:

Av
DEL

LeserbrevTurorientering ble oppfunnet i Asker midt på 1960-tallet. 4 år etter var man i gang på Ås. Det var Leif Halden fra Ås IL og Georg Guttormsen for NLHI som dro det hele i gang i 1969. Noen av kartene var av tvilsom kvalitet, men opplegget var en stor suksess fra tidlig av.

Ved årets jubileum gjenoppdager vi noen av de hyggeligste postplasseringene fra de 49 siste åra.

I barmarkssesongen henges 40 poster ut før påske. Det splitter nye turkartet over Ås kommune ble brukt for 10 poster i vinter og 5 «klassiske poster» nå i sommer.

I flere år har mange av postplasseringene vært inspirert av hva man kan lese av gamle kart – helt tilbake til 1600-tallet. Det fortsetter vi med. Men i 2019 går man den andre veien i tid og teknologi: postdetaljen gjenfinnes på relieffer basert på laserskanning fra fly. Slik kan en se detaljer i skogbunnen, som knapt kan ses for den som vandrer i skogen. Vi besøker gamle spor etter tømmertransport mot utskipingshavn, gravhauger, gruver, hustufter og tufter etter kullmiler. Vi følger også i sporene av diktere og malere som har besøkt Ås-bygda; denne gang Olav H. Hauge og Oskar Sohlberg.

Turorientererne finner fram til oransje-hvite postflagg ved hjelp av kartet og de beskrivelsene som følger med. Avanserte kartkunnskaper og foklete kompassteknikker trengs ikke. De fleste postene ligger ganske nær trygge stier. Postplasseringene er også oppgitt med koordinater for den som heller vil la seg lede av en GPS-dingsboms.

Turorientering gir trim, naturopplevelser og glede – som varer helt til oktober. Dette er kanskje den beste måten å bli kjent i bygda på – både for innfødte og tilflyttere. Ås-landskapet er en skattkiste for den som kommer seg ut – om man nå er ute etter å oppleve naturen eller landskapet som fortelling om før og nå. Man kan gå turorientering når man vil, så sakte man vil og om man vil. Aktiviteten stiller svært små krav til kunnskaper, alder, dagsform og kroppsform.

Det hvite er så godt som borte fra våre skoger, og blåveisen er her i stedet. Samtidig ryktes om råtne snøforhold i fjellet. Hjemmepåske er åpenbart et alternativ i 2019. Et raskt besøk innom en bokhandel i Ås; Med en turorienteringskonvolutt i handa kan du få rikelig med uteliv i påska likevel. 

God tur.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags