– Regjeringen godkjenner systematisk dyreplageri

Sterke reaksjoner etter regjeringens beslutning om ikke å avvikle pelsdyrnæringen.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Sterke reaksjoner etter regjeringens beslutning om ikke å avvikle næringen.

DEL

ABONNER PÅ ÅS+ I 8 UKER FOR BARE 49 KRONER OG FÅ TILGANG PÅ ALT DIGITALT STOFF

I 2014 ba Stortinget regjeringen vurdere et forbud mot norsk pelsdyroppdrett. Fredag kom svaret, da landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) la fram en stortingsmeldingen om pelsdyrnæringen.

Hans klare svar er at regjeringen ikke vil avvikle næringen, men innføre en rekke skjerpede krav.

Maks to i hvert bur

Blant forslagene er forbud mot flere mink av samme kjønn i samme bur. Vanligvis er det tre til fem dyr i hvert bur. Ifølge ministeren kan forslaget redusere risikoen for skade fra 8-9 prosent til 2-3 prosent.

Pelsdyrnæringen får også strengere krav til dokumentasjon, slik at kravene blir mer i tråd med krav for annet husdyrhold.

I de nye reglene foreslås det også at dyrene skal få mer stimulerende aktivitetsobjekter, bedre tilpasset fôr og at det skal innføres strengere krav for bruk av nakketang på rev.

– Med de tiltakene vi iverksetter nå, vil det være grunnlag for å videreføre pelsdyrnæringen. Norge vil være i front internasjonalt når det gjelder dyrevelferd i pelsdyrnæringen, sa Dale.

Les også: Denne næringen består

Ikke avvikling

Landets dyrevernsorganisasjoner raser over avgjørelsen.

– Det er uholdbart og skandaløst at regjeringen ikke avvikler næringen. Jeg er sjokkert over hvor lite de har tatt hensyn til veterinærfaglige råd og norske faginstanser som fastslår at det er burdriften i seg selv som er problemet. Burene er trange, og dyrene får ikke levd ut sine naturlige behov, sier NOAH-leder og veterinær Siri Martinsen til NTB.

Hun anklager regjeringen for å sette kommersielle hensyn over dyrevelferd.

Kommunikasjonssjef i Dyrevernalliansen Live Kleveland kaller de skjerpede kravene for «å sminke brua».

– Dette er ingen vesentlig skjerpede krav og ikke tiltak som vil stoppe dyremishandlingen i pelsdyrnæringen, sier Kleveland.

– Dyreplageri

Plan: Jon Georg Dale (Frp) er opptatt av å redusere kostnadene i hele verdikjeden i skogsnæringen. Foto: NTB

Plan: Jon Georg Dale (Frp) er opptatt av å redusere kostnadene i hele verdikjeden i skogsnæringen. Foto: NTB

Flere av partiene på Stortinget varsler også at de vil gjøre det de kan for å stanse forslaget. Pelsdyrnæringen har i dag støtte fra regjeringspartiene, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, men motstanden er voksende i Høyre, hvor saken skal opp til votering under landsmøtet til våren.

Venstre, SV og Miljøpartiet De Grønne raser over regjeringens beslutning.

– Regjeringen godkjenner systematisk dyreplageri, mener MDGs Une Aina Bastholm.

Venstre varsler at de vil løfte saken inn i de pågående budsjettforhandlingene på Stortinget. Også Arbeiderpartiet kritiserer beslutningen og ber om en styrt avvikling, mens Senterpartiet roser avgjørelsen. Sp er imidlertid bekymret for at de nye kravene blir for strenge.

– Verst tenkelig løsning

Det blir skjerpede krav til dyrevelferd i pelsdyrnæringen.

Det blir skjerpede krav til dyrevelferd i pelsdyrnæringen. Foto:

Pelsdyrnæringen selv mener de skjerpede kravene gir svært vanskelige rammevilkår for næringen, hvis de ikke får mer i offentlige subsidier.

– Dette er verst tenkelige løsning, og i strid med hva pelsdyrutvalget la til grunn om reell bærekraft, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

Kravet om maks to mink i et bur vil føre til at en gjennomsnittlig pelsdyrfarm vil måtte investere 3 til 3,4 millioner kroner, ifølge næringen.

Artikkeltags