Husker du hvilken vei klokka skal stilles i natt?

Natt til søndag skal klokken stilles til sommertid.

Natt til søndag skal klokken stilles til sommertid. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det går mot lysere og varmere tider – det betyr også at du må huske å stille klokka en time lenger fram.

DEL

ABONNER PÅ ÅS+ I 8 UKER FOR BARE 49 KRONER OG FÅ TILGANG PÅ ALT DIGITALT STOFF

For mange er det ikke like enkelt å huske hvilken vei klokka skal stilles.

En enkel huskeregel er at du skal stille klokka mot «sommeren». Dette gjør det enklere å stille klokka en time tilbake om høsten og en time fram om våren.

Sommertid betyr at det blir én time mindre søvn for de fleste av oss natt til søndag. Skal du ut på byen må du være oppmerksom på at utestedene stenger en time tidligere enn vanlig på grunn av sommertiden.

Innført under første verdenskrig

Sommertiden ble opprinnelig innført av Tyskland og Østerrike under første verdenskrig, andre europeiske land fulgte raskt etter. Hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken.

I Norge har vi hatt sommertid flere ganger. Første gang det ble innført sommertid i Norge var i 1916, siden ble det også sommertid under andre verdenskrig. I krigsårene fra 1940 til 1942 hadde vi faktisk sommertid også om vinteren. Det var derimot ikke før i 1980 at dagens ordning der vi stiller klokka om våren og til høsten kom på plass.

Droppet vintertiden

Ikke alle er like fornøyd med sommer- og vintertid. Timen med ekstra kveldssol på sommeren har en pris – for fra søndag av blir høstkveldene brått mørkere. Våre naboer i Russland droppet ordningen i 2011. Russerne har ikke trengt å stille klokken siden sommertiden startet for tre år og et halvt år siden, skriver NTB.

– Dette forstyrrer virkelig den menneskelige biorytmen. Det er bare irriterende. Enten forsover folk seg, eller så våkner de tidlig og vet ikke hva de skal gjøre med den ekstra timen, sa den tidligere presidenten Dmitrij Medvedev til nyhetsbyrået AFP den gang.

Artikkeltags