Fortsetter å ha tillit til kundene selv om enkelte stjeler egg og poteter

Trude Husby oppdaget i mai at noen stjal fra boden.

Trude Husby oppdaget i mai at noen stjal fra boden. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

På Wennersgård i Ås legger tyvene igjen papirlapper istedenfor penger, men familien fortsetter å ha tillit til kundene.

DEL

ÅS: Mange gårder bruker selvbetjeningsboder til å selge varene de produserer. På Wennersgård i Ås selger Trude Husby og familien poteter, egg og honning. Utenfor boden henger det et pengeskrin hvor kundene skal legge igjen penger, men i mai oppdaget de at varer forsvant og kun papirlapper lå igjen.

– Det at folk stjeler, er ikke hyggelig. Men det mest irriterende er at tilliten vi har hatt til kundene blir brutt. Det har alltid vært noe svinn, men ikke nok til at vi la merke til det, sier Husby til ØB.

Familien har ikke opplevd at så store mengder har blitt stjålet tidligere. Selvbetjeningen ble satt opp av svigerforeldrene til Husby for 15 år siden. For å motkjempe tyveriene, valgte familien å møte alle som kom på gården i en periode. Samtidig som færre varer ble tilgjengelig i boden.

– Vi syns det er spesielt trist for de faste kundene, fordi vi ikke ønsker å fotfølge de som kommer til gården, forteller Husby til ØB.

Håper på tillit

Johan Bjørneby, leder for Ås Landbrukslag, har ikke inntrykk av at tyveri fra selvbetjeningsboder er et stort problem i området. Men han syns det er trist at noen velger å opptre uærlig.

– Det at bønder kan selge direkte til kundene, er med på å forsterke forholdet mellom produsent og forbruker. De fleste velger boder, fordi det er mindre ressurskrevende enn å sette opp en butikk. Hvis det blir sånn at man ikke kan stole på folk, så er det veldig synd, sier Bjørneby.

Ikke første gang

For to og et halvt år siden opplevde familien på Wennersgård at noen brøt seg inn i boden. Tyvene brukte en øks til å rive ned pengeskrinet. Etter hendelsen ble det satt opp et kamera utenfor døra, men familien har fortsatt tro på at selvbetjeningsmodellen er den riktige løsningen.

– Det er litt av sjarmen med bo ute på landet, at man har tillit til hverandre og trygghet i lokalmiljøet, sier Trude Husby.

Artikkeltags