Gå til sidens hovedinnhold

Gromth Ås-band med metall-suksess

Artikkelen er over 9 år gammel

Ås-gutta André Aaslie og Ole Karlsen i black metal-bandet Gromth er fornøyde med responsen på debutplaten «The Immortal».

HER HØRER DU MUSIKKEN TIL GROMTH

ÅS: Det er nå fire uker siden plata kom ut, og salget går bra over hele landet. Nå står snart resten av verden for tur.

Trengte klær

Mens André serverer terteskjell med fiskepudding og reker og i den hyggelige stua si, tar vi oss en prat med de to gutta som begge ble musikere relativt sent.

- Det startet for noen år siden med at Thomas «Grimd» (kjent fra bandet Khold) og jeg snakket om at vi trengte noen nye klær. Så begynte vi å prate om å lage en bandlogo som ingen andre hadde til å trykke på gensere. Derfor fant vi på navnet «Gromth». Litt senere ringte Thomas og sa han hadde laget en låt som passet til logoen. Han mente at jeg burde prøve å synge på låta, forteller Ole, som altså aldri hadde sett på seg selv som mulig vokalist før.

Mer seriøst

De to fikk deretter med seg trommeslager «Tjodalv», som spilte på de første fem platene til Dimmu Borgir og som også spiller i bandet Susperia, kjent fra Melodi Grand Prix.

- Da var vi altså tre. Vi lagde noen låter og holdt et release party hjemme hos André. Dette førte til at André ble med, og det var nå ting begynte å bli seriøse, forteller Ole. André Aaslie hadde nemlig også gått og tumlet med et musikalsk prosjekt som han drømte om å virkeliggjøre.

Symfonisk

André er nemlig svært interessert i såkalt prog rock, med mye orkestrering og symfoniske elementer. Gromth er langtfra det første black metal-bandet som kombinerer symfoni og metal, men Aaslie tror ikke det er noen som har tatt det så langt som dem.

-Vi startet med å lage en symfonisk skisse av hele skiva, og så ble trommer, gitar, bass og vokal lagt på etterpå. Det er altså orkester på nesten alt, og det gir en slags filmmusikk-effekt i musikken vår, mener han.

Gode tekster

Tekstene på plata er det Roy Kristensen, en kollega av André fra metalbladet Scream Magazine, som står bak.

- Først tenkte vi bare på tekstene hans som en måte å fylle ut det musikalske på skiva, men når jeg hører på dem så har de blitt veldig bra. Det er dessuten mange der ute som følger med på tekstene. Det merker vi på en del av feedbacken vi får, sier André. Gromth har ikke noe tradisjonelt plateselskap, men de har fått en distribusjonsavtale med Indie Records. Finansieringen måtte gutta i bandet stå for selv, og André forteller at de allerede har tjent inn utgiftene.

Fornøyd med salget

- Et normalt salg for en plate som denne vil ligge på rundt 150 eksemplarer, og vi har allerede solgt 250 og vært utsolgt på platekompaniet flere ganger, sier gutta fornøyd. «The Immortal» er også tilgjengelig på steder som WIMP og iTunes.

-Vi oppdager også at plata blir ulovlig nedlastet fra nettsteder over hele verden, noe som selvsagt er kjedelig for oss, selv om det er moro at folk liker den. På en måte tenker jeg at vi skulle gitt ut skiva for ti år siden da CD-salget var bedre, sier André.

Ingen konserter

De som måtte ønske å høre Gromth live kan måtte vente lenge, for det foreligger ingen planer om konserter.

- Jeg har veldig lyst til å spille live, men Ole er ikke noe særlig interessert i det. De to andre gutta har dessuten større og mer kjente prosjekter som Khold og Susperia, og da er de ikke så klare for å starte på nytt igjen med et lite band som Gromth, sier André. Men flere plater skal det bli, og den neste skal ikke ta like lang tid som den første.

- Vi brukte veldig lang tid på «The Immortal» fordi vi lagde alt et symfoniske først. Neste gang skal vi gjøre det litt enklere, og heller lage låtene en og en. I mellomtiden får vi se om Europa liker debutplata.

- Uansett er det moro at vi to som har reist rundt på konserter og festivaler i mange år, nå putselig er i et band og har gitt ut plate sjøl, sier de to Ås-gutta.