Gå til sidens hovedinnhold

– Her er den eldste protokollen i Ås kommunes eie

Artikkelen er over 7 år gammel

ÅS: Med Christian Magnus Falsens stolte blikk fra sin sokkel ved enden av bordet, er nå grunnlovsjubileumsutstillingen i Ås bibliotek klar til å ta imot publikum.

Her i voksenavdelingen på Ås bibliotek kan besøkende få føle litt av den historiske vinden som har gått over landet under 200 års jubileet.

Historiker

Leder av Ås kommunes lokalhistoriske arkiv, Carl F. Høeg, har jobbet med utstillingen siden jul, og han har klart å få fram i lyset en rekke aktuelle dokumenter fra den gang da.

Han er selv utdannet historiker, og med sin fagkunnskap om emnet 1814, har han sydd sammen utstilling, og viser et riss av Falsens aktive liv, med hovedvekt på hans tid som sorenskriver i Ås fra 1808 til 1814.

– Jeg la fram forslaget om å lage både en utstilling og en tegnekonkurranse allerede i februar 2013, ved dannelsen av grunnlovsjubileumskomiteen i Ås kommune, men planleggingen skjøt ikke skikkelig fart før ved årsskifte, forteller Høeg.

– Stort arbeid

Han forsikrer at det har vært et stort arbeid.

– Dessuten har dette arbeidet vært en inspirasjonskilde til videre historieforskning på Falsens liv og virke på Ås, smiler han.

Høeg forteller videre at arbeidet med å samle inn informasjon og gjenstander har gått greit, blant annet takket være velvillighet hos NMBU og Follo tingsrett.

Sistnevnte har velvilligst utlånt «pengesedler» og «frimerker», med Falsen-motiv.

Økonomiske bekymringer

Utstillingen går over ti skjermvegger, med et bord i midten og Falsen nederst på enden ved bordet. På en av sidene er kart over landskapet rundt sorenskrivergården Vollebekk hengt opp.

– Her er jordveien, som Falsen samlet inn ved flere gårdhandler, rekonstruert. Dette er gjennomført i samarbeid med Unni Dahl Grue og Vidar Aasheim. Falsen samlet inn over 1000 mål med jord, men dessverre var mye av oppkjøpene lånefinansiert, så det gikk ikke helt slik han hadde tenkt.

Økonomiske bekymringer var nok en av hovedårsakene til at han flyttet til Bergen – høsten 1814, forteller Høeg.

Aktiv på scenen

At falsen var en allsidig mann, kommer godt fram i utstillingen. Her er det blant annet utstilt et av skuespill han skrev, og Høeg forteller At falsen var aktiv, både som skuespiller, dramatiker og oppsetter ved diverse amatørteatre.

– Både før hans tid på Ås og etter hans tid her var han aktiv ved amatørscenen.

Men mens han bodde på Vollebekk hadde han mer enn nok å gjøre med sin stilling, sine verv, og ikke minst med sin famile, sier kommunearkivaren.

Norges Vel

Det kongelige selskap for Norges Vel ble stiftet allerede i 1814. Dette var en aktiv forening som jobbet for å selvstendiggjøre og utvikle Norge, kulturelt så vel som økonomisk.

På utstillingen viser Høeg protokoller fra Follos distriktsavdeling av Norges Vel, og protokollen har han også fått transkribert: Follo Distriktskommisjon av Norges Vel, møteprotokoll fra 1811-1815. Høeg forteller stolt, at dette er den eldste protokollen i Ås kommune eie.

Tegnekonkurranse

Kommunearkivar Høeg hadde også bedt alle skolene i Ås om å sende inn sine bidrag til en tegnekonkurranse over temaet grunnlovsfeiringen, som en del av utstillingen. Seks skoler bidro, og Høeg var selv imponert over hvordan barna hadde løst oppgaven.

– Flotte tegninger. Noen svært detaljerte. Det er tydelig at mange av barna i kommunen har lært mye om grunnloven og Falsens betydning, poengterer han.

Ønsker alle velkommen

Og selvsagt står en kopi av det håndskrevne utkastet til grunnlovsparagrafene av Adel/Falksens oppstilt tydelig på bordet. Dessuten viser også utstillingen hvor dyr Falsen har vært opp gjennom årene.

Det er ikke få tusenlapper som har florert rundt i det ganske land med bilde av Falsen på – og det var som kjent mange av dem før folk flest gikk over til å bruke kortautomatene.

– Så nå vil jeg ønske alle interesserte velkommen hit, smiler Høeg.

Kommentarer til denne saken